Poliisi epäilee miestä useista lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä

Julkaisuajankohta 29.7.2021 8.59
Uutinen

Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii laajaa seksuaalirikoskokonaisuutta, jossa nuoren keskisuomalaisen miehen epäillään syyllistyneen sosiaalisessa mediassa kymmeniin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin. Epäillyt rikokset ovat kohdistuneet alakouluikäisiin lapsiin.

Asianomistajista on tähän mennessä tunnistettu 53, ja nuorimmat heistä ovat olleet 8-vuotiaita. Poliisi epäilee, että asianomistajia voi olla yhteensä jopa 200. 

Miehen epäillään esiintyneen sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä ja saaneen lapset lähettämään itselleen videoita, joissa he esiintyvät seksuaalisesti tai tekevät itselleen seksuaalisia tekoja. Mies oli tallentanut videot itselleen, ja ne löytyivät mieheltä kotietsinnän yhteydessä takavarikoiduista tietoteknisistä laitteista. Videoita löytyi yhteensä noin 2000. 

Epäilty ollut vangittuna huhtikuusta

Rikoksesta epäilty on vangittu Keski-Suomen käräjäoikeudessa 22.04.2021 epäiltynä seitsemästä seksuaalirikoksesta ja häntä vaaditaan nyt vangittavaksi lisäksi 25 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 26 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 52 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ja 52 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Epäiltyjen rikosten ja asianomistajien suuresta määrästä johtuen syytteen nostamisen määräaikaa on samalla pyydetty pidentämään 31.01.2022 asti. Vangitsemisvaatimusta käsitellään Keski-Suomen käräjäoikeudessa 29.07.2021. 

Vain yksi rikosilmoitus tehty

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Saara Asmundelan mukaan rikosepäily tuli poliisin tietoon, kun eräs vanhempi oli löytänyt 9-vuotiaan lapsensa puhelimesta keskustelun, jossa lapsi puhui ystäviensä kanssa epäillystä. Lapsi oli kysyttäessä kertonut vanhemmalle, että epäilty oli pyytänyt häneltä kuvaa, jossa lapsi on ilman paitaa. 

Toistaiseksi ei ole tullut ilmi, että kenenkään muun lapsen osalta olisi tehty ilmoitusta poliisille. Tutkinnanjohtaja Asmundela pitää erittäin huolestuttavana sitä, että näin laajasta kokonaisuudesta vain yksi epäilty rikos on tullut vanhempien tai viranomaisten tietoon. Tutkimusten perusteella tiedetään, että aikuisten seksuaaliset yhteydenotot lapsiin netissä ovat yleisiä mutta jäävät suurelta osin piilorikollisuudeksi. 

Pelastakaa lapset ry:n 11 - 17-vuotiailla lapsilla teettämästä kyselytutkimuksesta kävi ilmi, että melkein puolet kyselyyn vastanneista lapsista sai ainakin kuukausittain seksuaalisia viestejä aikuisilta. Kolmasosa heistä ei ollut kertonut tapahtuneesta kenellekään. Yli puolet ilmoitti, että eivät ilmoittaisi eteenpäin, jos kuulisivat ystävänsä kokeneen vastaavaa. Mainittuihin lähteisiin on linkit tekstin lopussa.

Kysy lapselta säännöllisesti myös somekuulumiset

Lapsi voi kokea tapahtuneen vuoksi häpeää tai syyllisyyttä, ja hänen voi siksi olla vaikea kertoa siitä aikuiselle. Lapsi ei myöskään välttämättä tunnista tapahtunutta rikokseksi. ”Siksi lapselta on hyvä päivittäin kysyä reaalimaailman kuulumisten lisäksi myös somen kuulumiset: mitä lapsi on siellä tehnyt, mitä sovelluksia käyttänyt sekä kenen kanssa ja mistä jutellut”, toteaa rikoskomisario Saara Asmundela. 

Asmundela muistuttaa, että netissä kuka vaan voi esiintyä minä vaan, eikä kaikilla siellä ole hyvät aikeet.  Siksi netissäkään ei kannata sokeasti luottaa sellaiseen henkilöön, jota ei tunne muualta. Tärkeää on myös noudattaa sosiaalisen median sovellusten ikärajoja, sillä ne ovat olemassa hyvästä syystä. 

Opeta lapselle digiturvataitoja

Älypuhelin on hyödyllinen ja tarpeellinen laite, mutta lapsi tarvitsee opastusta sen turvalliseen käyttöön. Lisätietoja ja ohjeita digiturvallisuuden käsittelyyn lasten kanssa saa esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskuksen laatimasta Turvallisesti netissä -oppaasta sekä Suojellaan lapsia ry:n Stop, slow and go -digiturvataitomateriaalista. Suojellaan lapsia ry järjestää 24.8 klo. 19:00 - 20:30 maksuttoman ja kaikille avoimen verkkovanhempainillan, jonka teemana ovat lasten digiturvataidot.

Lapsi ei osaa arvioida tilannetta

Lapsella ei myöskään ole aikuisen kykyä arvioida tai tunnistaa riskejä tai suojella itseään vahingollisilta tilanteilta. Näissäkin asioissa hän tarvitsee aikuisen opastusta. Väestöliitolta on saatavissa vanhemmille ja ammattilaisille ohjeita ja materiaalia ikätasoiseen kehotunne- ja seksuaalikasvatukseen sekä turvataitojen opettamiseen lapselle. 

Muokattu kello 12.17: lisätty linkki Suojellaan lapsia ry:n Sinä riität -vertaistukiryhmiin hakemiseen.
 

Rikokset ja tutkinta Sisä-Suomen poliisilaitos Uutinen