Poliisi epäilee yhtä henkilöä henkirikoksesta ja pyytää havaintoja kadonneesta Katja Miinalaisesta

Julkaisuajankohta 9.12.2022 9.16
Uutinen

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä henkirikosta, johon liittyen käräjäoikeus vangitsi yhden henkilön perjantaina 2. joulukuuta 2022. Poliisi kaipaa yleisön apua henkirikoksen selvittämiseen. Havaintoja pyydetään edelleen kadonneesta Katja Miinalaisesta, josta poliisi toivoi silminnäkijävihjeitä jo aiemmin.

Epäilty henkirikos on tapahtunut elokuun puolivälin jälkeen. Poliisi epäilee, että kadonneeksi ilmoitettu Katja Miinalainen on joutunut henkirikoksen uhriksi.

Helsingin poliisi tiedotti kadonneesta 28-vuotiaasta Katja Miinalaisesta 5. lokakuuta. Tuolloin poliisi kertoi, että kadonnut henkilö oli nähty viimeksi Salon Kiikalassa 14. elokuuta 2022. Epäilty on tuolloin ottanut Miinalaisen kyytiin Kiikalassa. He ovat ajelleet ja leiriytyneet Tammelassa, Keski-Suomessa ja Lapissa. Epäilty ja asianomistaja ovat liikkuneet syrjäisillä alueilla.

– Pyydämme Katja Miinalaisesta silminnäkijähavaintoja erityisesti edellä mainituilta alueilta 14. elokuuta jälkeiseltä ajalta, sanoo tutkinnanjohtaja, komisario Mari Päivärinta.

Nainen katsoo kameraan. Tummat pitkät hiukset, vaalea iho ja musta huppari.

Kadonnut henkilö on 165 senttimetriä pitkä, ja hän painaa noin 50 kiloa. Hänellä on pitkät, tummat ja suorat hiukset sekä siniset silmät. Häneltä saattaa puuttua hammas ylhäältä edestä tai vasemmasta kulmasta.

Itä-Suomen poliisi epäilee, että henkirikoksesta epäilty mies liittyy myös syksyllä 2019 kadonneen 35-vuotiaan Saara Arvan tapaukseen.

Epäilty on saattanut kohdistaa väkivalta- ja seksuaalirikoksia muihinkin naisiin

Helsingin poliisi epäilee nyt esitutkinnassa olevasta henkirikoksesta 51-vuotiasta Mika Moringia. Epäilty on saattanut käyttää muitakin nimiä. Poliisi julkaisee epäillyn nimen ja kuvan sekä kuvia hänen autostaan, koska se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi. 

Mies katsoo kameraan. Tummat hiukset kammattu taakse. Vaalea iho. Punainen paita ja musta päällyspaita.

Esitutkintalain perusteella epäillyn nimen tai kuvan saa antaa julkisuuteen vain, jos se on välttämätöntä rikoksen selvittämiseksi, rikoksesta epäillyn tavoittamiseksi, uuden rikoksen estämiseksi tai rikoksesta aiheutuvan vahingon estämiseksi. Samat perusteet pätevät tässä tiedotteessa asianomistajan nimen ja kuvan julkaisemiseen.

– Epäilty on tutkimustemme perusteella ajeluttanut useita naisia ympäri Suomen eri aikoina. Poliisi on identifioinut Moringin matkassa olleita naisia, jotka ovat kertoneet epäillyn heihin kohdistamasta väkivallasta. Uskomme, että tällaisia henkilöitä on ollut vuosien saatossa enemmänkin kuin on poliisin tiedossa. On erittäin tärkeää tavoittaa muut mahdolliset uhrit, kertoo tutkinnanjohtaja Mari Päivärinta.

Valkoinen henkilöauto hallissa.

Poliisi rohkaisee mahdollisia muita uhreja ottamaan yhteyttä. Poliisin tietojen mukaan Mika Moring on retkien aikana pahoinpidellyt kyydissä olleita naisia, ja hän on saattanut kohdistaa heihin myös seksuaalista väkivaltaa.

Poliisi pyytää kaikkia sellaisia henkilöitä ottamaan yhteyttä, jotka ovat liikkuneet Moringin kanssa. Tyypillistä on ollut, että epäilty on ottanut naisia kyytiin ja esimerkiksi leiriytynyt heidän kanssaan. Retket ovat suuntautuneet ympäri Suomen.

Poliisi pyytää kaikki tässä tiedotteessa toivotut havainnot ja vihjeet osoitteeseen vakivaltavihjeet.helsinki@poliisi.fi tai numeroon 0295 476 147 kello 8–16 maanantaista sunnuntaihin.

Nainen seisoo tummissa vaatteissa harmaata seinää vasten.

Nainen punaisessa pusakassa kävelee ostoskorin kanssa. Hiukset ovat kiinni. Jalassa mustat housut.

Valkoinen henkilöauto hallissa.

Valkoinen henkilöauto hallissa takaa.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen