Poliisi haluaa näkyä, valvoa ja tavata kansalaisia kaikissa kunnissa

Julkaisuajankohta 22.11.2022 12.32
Uutinen

Harvaturva on viiden poliisilaitoksen yhteistyötä, jolla pyritään parantamaan harvaan asuttujen alueiden poliisipalveluja. Yhteistyö käynnistyi keväällä 2021.

Lapin, Oulun, Itä-Suomen, Sisä-Suomen ja Pohjanmaan poliisilaitokset sopivat vuonna 2021 yhteistyöstä, jolla turvataan poliisipalvelujen saatavuus erityisesti poliisilaitosten raja-alueilla. Yhteistyöstä käytetään nimeä Harvaturva, ja siinä poliisipartiot valvovat yleistä järjestystä ja turvallisuutta, tekevät ennalta estävää rikostorjuntatyötä, valvovat liikennettä ja hoitavat hälytystehtäviä lähimmän partion periaatteen mukaisesti. 


Poliisi auttaa paikasta riippumatta

Lähimmän partion periaate tarkoittaa, että hätäkeskus hälyttää kiireelliselle poliisitehtävälle sen yksikön, joka saavuttaa tapahtumapaikan nopeimmin – riippumatta poliisilaitosten maantieteellisistä rajoista. Niinpä esimerkiksi Pihtiputaalla tapahtuvan kiireellisen hälytystehtävän voi hoitaa Oulun poliisilaitoksen Jokilaaksojen kenttäjohtoalueen poliisipartio. 

– Varsinkin kun kyse on ihmisen hengestä ja terveydestä, on tärkeää päästä paikalle nopeasti. Silloin ei voi ajatella, että tuossa on meidän raja ja sitä emme voi ylittää, kertoo ylikomisario Veijo Alavaikko Ylivieskan poliisiasemalta. 

– Poliisi auttaa paikasta riippumatta aina, kun ihminen on hädässä, jatkaa Alavaikko. 
Hän myös korostaa, että olipa tapahtumapaikka missä tahansa, rikoksista ja häiriöistä kannattaa ilmoittaa. On väärin ajatella, että ei poliisi kuitenkaan tule paikalle.


Tavoitteina näkyvyyden lisääminen ja rikosten ennalta estäminen

Poliisi toimii tietojohtoisesti: tavallisesti se suuntaa resursseja sinne, missä tapahtuu, eli suuriin asutuskeskuksiin ja vilkasliikenteisille valtateille. Myös Harvaturva-toiminta pohjautuu tietojohtoisuuteen mutta käänteisesti. Sitä poliisi suuntaa sellaisiin paikkoihin, jotka jo ennalta tiedetään poliisitoiminnallisesti hiljaisemmiksi. Tästä syystä Harvaturvassa painopiste on näkymisessä, ennalta estävässä työssä, liikenteenvalvonnassa ja matalassa puuttumisessa.

Poliisin näkyvyyden lisäämisen lisäksi Harvaturvan tavoitteena on ollut vaikuttaa myös toimintavalmiusaikoihin.


Harvaturvapartiot valvovat myös liikennettä

Kun Harvaturvan ohessa valvotaan liikennettä, pääpaino on rattijuopumus-, turvalaite- sekä nopeusvalvonnassa. Lisäksi valvontaa kohdennetaan ajoterveysasioihin sekä nuorten vaaralliseen liikennekäyttäytymiseen.

– Mopoilijat ovat häiriöksi monissa maalaistaajamissa kesäviikonloppuiltaisin ja -öisin. Harvaturvalla olemme pystyneet puuttumaan myös tähän ongelmaan. Harvaturvaa tekevillä partioilla on erityisosaamista tarkastaa ja koeajaa mopoja, toteaa komisario Tomi Koponen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.


Onnistumisen edellytyksenä on sitoutuminen

Viiden poliisilaitoksen yhteistoimintaa seuraa ja kehittää säännöllisesti kokoontuva koordinaatioryhmä, johon kuuluu jäseniä jokaisesta mukana olevasta poliisiyksiköstä. 

– Toiminnan onnistumisen edellytyksiä ovat yhteiset, realistiset tavoitteet ja niihin sitoutuminen, toteaa komisario Hannu Virolainen Itä-Suomen poliisilaitoksesta. Virolainen toimii tällä hetkellä Harvaturva-koordinaatioryhmän puheenjohtajana. 

Kesäaikana Harvaturvan toteuttamista haittasi resurssien vähäisyys, sillä poliisipartioita tarvittiin siellä, missä oli tapahtumia ja paljon kansalaisia liikkeellä. Syksyn tullen partiointisuunnitelmiin on jälleen kirjattu Harvaturva-valvontaa. Toiminta jatkuu myös vuonna 2023. 

Itä-Suomen poliisilaitos Keitele Kinnula Lapin poliisilaitos Lestijärvi Oulun poliisilaitos Perho Pihtipudas Pohjanmaan poliisilaitos Posio Pyhäntä Rautavaara Salla Sisä-Suomen poliisilaitos Soini Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta Vesanto