- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Polisen orolig över unga förares trafikbeteende
Polisen i Östra Nyland har under förra veckans uppdrag observerat höga hastighetsöverträdelser där unga förare varit representerade. Uppdragen inkluderade även hemlarm, våld och berusade personer, precis som veckan innan.
Polisen orolig över unga förares trafikbeteende
Unga förare var återigen inblandade i allvarliga hastighetsöverträdelser under förra helgen. Patrullerna hade även fullt upp med bilsällskap och personer som samlades i Rödsand och på Katrinevägen i Vanda samt med trimmade mopeder.
I de nämnda områdena genomfördes trafikövervakning under lördagsnatten, vilket engagerade och sysselsatte flera trafikpolispatruller. Under natten registrerades tolv olika trafikbrott, bland annat allvarlig likgiltighet i trafiken, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och rattfylleri av olika grad. Det lugnade ner sig i områdena först efter klockan ett på natten.
– Bland de unga förare som fastnade i trafikövervakningen fanns två 17-åriga förare med dispens. Den ena körde i 179 km/h på Tusbyleden där hastighetsgränsen var 100 km/h, och den andra körde i 144 km/h på en sträcka med hastighetsgränsen 50 km/h. Den senare hade dessutom tre passagerare i bilen. Bland de unga förarna kan också nämnas en förare i tjugoårsåldern som stoppades på Tavastehusleden på lördagen och som körde i 169 km/h i ett område med hastighetsgränsen 80 km/h, säger kommissarie Katri Lehti.
– Under fredags- och lördagsnattens nattpass registrerades hela 16 brott som ledde till körförbud, fortsätter Lehti.
Polisen vill särskilt påminna unga förare om att trafiken inte är en lekplats. När föret blir bättre, solljuset ökar och vägarna torkat upp finns det skäl att komma med en trafikvarning!
– Vid en olycka ökar risken för allvarliga personskador ju högre situationshastigheten har varit. Vi på polisen hoppas att man kan undvika allvarliga och oåterkalleliga olyckor som de vi sett under de senaste veckorna, säger Lehti.
Polisen utreder olaga hot
Polisen i Östra Nyland utreder ett misstänkt olaga hot och vapenbrott som inträffade lördagen den 12 april klockan åtta på kvällen i Kivistö i Vanda.
– Enligt en anmälan till nödcentralen misstänktes två män ha rivit av en höghuslägenhets brevlåda och hotat de boende med ett vapen. Flera polispatruller deltog i uppdraget utifrån de första uppgifterna, berättar kriminalkommissarie Josefiina Hiltunen.
Alla personer som var involverade i händelsen påträffades på platsen och förhördes. De två som misstänktes för olaga hot greps och fördes till polisfängelset i Vanda.
– Polisen genomförde en husrannsakan i den ena misstänkta personens bostad för att hitta det vapen som kan ha använts vid hotet. Trots sökning hittades inget vapen, fortsätter Hiltunen.
I förhören har det framkommit att händelsen föregicks av hot, gräl och oenigheter mellan två sällskap.
Polisen informerar om ärendet, eftersom de många polispatrullerna kan ha väckt oro bland invånarna i Kivistö när de anlände till höghusområdet klockan åtta på kvällen. Situationen utgjorde dock inget hot för utomstående.
Flera stölder av utombordsmotorer i polisinrättningens område
Inom Östra Nylands polisinrättnings område har över 20 stölder av utombordsmotorer inträffat fram till april 2025. De flesta av stölderna har skett i Sibbo. Enstaka stölder har också förekommit i Vanda, Nurmijärvi och Kervo.
Som jämförelse anmäldes till polisen i Östra Nyland fyra stölder av utombordsmotorer år 2021, två år 2022, elva år 2023 och en enda år 2024.
Polisens tips till båtägare
Det är bra att regelbundet kontrollera skicket på båtar som är i förvaring, även under vintermånaderna. Om båten eller utombordsmotorn har utsatts för skadegörelse eller stöld bör händelsen anmälas till nödcentralen så snart som möjligt.
– Ju snabbare polisen får veta om stölder, desto snabbare kan vi genomföra tekniska undersökningar om det behövs. Om en brottsanmälan görs elektroniskt kan det ta flera dagar innan vi får informationen. Teknisk undersökning är visserligen möjlig även flera dagar efter en stöld, men då är det oftast inte längre ändamålsenligt och chanserna att lyckas lösa brottet är små, säger kriminalöverkonstapel Janne Levälampi.
Det är också bra att skriva upp båtens märke, modell och registernummer samt utombordsmotorns serienummer. Dessa uppgifter underlättar sökandet efter den stulna egendomen. Båtar och utombordsmotorer efterlyses alltid även internationellt. För internationella efterlysningar krävs exakt serienummer.
– Det lönar sig absolut att också ta bilder av båten och utombordsmotorn. Om båten förvaras på en trailer bör man också ta en bild som visar båten på trailern. Under de senaste åren har vi kontaktats av poliser i Europa som i sina egna utredningar har stött på båtar eller vattenskotrar som misstänkts vara stulna från Finland. Tack vare bilder har polisen också lyckats lösa några fall, fortsätter Levälampi.
En övervägbar investering för båtägare är att skaffa ett larm till båten även för vinterförvaringen.
