Poliisi jatkaa epäillyn törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen tutkintaa

Julkaisuajankohta 2.5.2022 14.59
Uutinen

Helsingin poliisi on muun muassa puhuttanut asianosaisia ja selvittänyt tapahtumien tarkkaa kulkua. Onnettomuus tapahtui Pohjoisesplanadilla vappuaattona 30. huhtikuuta noin kello 19. Epäilty on 33-vuotias mies.

Esitutkinnassa ei ole noussut esiin viitteitä siitä, että epäilty teko olisi ollut tahallinen. Poliisi ei siis epäile tässä vaiheessa, että kuljettaja olisi yrittänyt tarkoituksella osua autolla ihmisiin tai ajoneuvoihin.

– Epäillyn lisäksi autossa oli yksi matkustaja. Poliisi on puhuttanut alustavasti sekä epäiltyä että kyseistä todistajaa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Lagerbohm.

Tapausta tutkitaan alustavasti rikosnimikkeillä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, vammantuottamus, virkamiehen vastustaminen ja niskoittelu. Lisäksi tässä vaiheessa tutkintaa poliisi epäilee törkeää rattijuopumusta. On mahdollista, että rikosnimikkeet muuttuvat tutkinnan edetessä.

Pohjoisesplanadi oli avoinna autoille

Tapahtumat alkoivat, kun poliisipartio näytti epäillylle pysähtymismerkkiä Helenankadun kohdalla Pohjois-Esplanadilla. Syynä oli se, että poliisi pysäytti kaikki ajoneuvot kyseisessä kohdassa. Havis Amandan suuntaan oli vapun juhlinnan takia katusulku, ja poliisi ohjasi autot kulkemaan toista reittiä.

Epäilty jatkoi matkaa huolimatta poliisin pysähtymiskäskystä. Poliisi ei ajanut epäiltyä takaa. Epäillyn ajoneuvo ei ollut varastettu.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan kuljettaja suuntasi pysäyttämisyrityksen jälkeen kohti Katariinankadun ja Pohjoisesplanadin risteystä. Kyseissä kohdassa hänen epäillään törmänneen toiseen autoon, sanoo tutkinnanjohtaja Lagerbohm.

Kuljettajan matka jatkui Aleksanterinkadulle ja siitä Unioninkadun kautta Pohjoisesplanadille. Poliisi epäilee, että kuljettaja törmäsi Pohjoisesplanadille käännyttyään jalankulkijaa jalkaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan asianomistaja lensi auton konepellin kautta maahan. Ensihoito saapui nopeasti paikalle.

Epäilty törmäsi osoitteen Pohjoisesplanadi 37 kohdalla useisiin autoihin, joista yksi liikahti ja osui jalankulkijaan. Epäillyn ajoneuvo pysähtyi, ja hän nousi autosta. 

Pohjoisesplanadi ei ollut suljettu ajoneuvoilta, eli kuljettaja pystyi ajamaan reittiä normaalisti.

Poliisi selvittää edelleen tapahtumien tarkkaa kulkua

Kolarissa loukkaantui kolme henkilöä, joista yksi oli epäilty. He kaikki saivat hoitoa sairaalassa. Kaksi asianomistajaa ovat päässeet pois sairaalasta.

Poliisi selvittää edelleen tapahtumien kulkua, joten poliisi ei tiedota tapauksesta lisää viikolla 18.
Esitutkinnassa keskitytään runsaan video- ja kuvamateriaalin purkamiseen sekä osallisten ja silminnäkijöiden puhuttamiseen. Tapahtumista kerrotaan seuraavan kerran, kun uutta tietoa on saatavilla.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen