Poliisi kehottaa malttiin vapun juhlinnassa

Julkaisuajankohta 28.4.2022 8.00
Uutinen
Soittajana yksityinen numero.
Poliisin soittaessa numero ei useinkaan näy.

Viime vuonna Lapin poliisilaitos tiedotti vapun sujumisesta otsikolla: ”Vappu on sujunut Lapissa niin rauhallisesti, ettei poliisi vastaavaa muista.”

Ylikonstaapeli Pekka Alamommo Lapin poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnosta kertoo viime vuonna vapun sujuneen koko Lapissa enimmäkseen hyvin. Tämä johtui erityisesti siitä, että lappilainen vappukansa kantoi vastuunsa ja noudatti hyvin pandemiaan liittyviä kokoontumisrajoitteita ja ohjeita. 

- Tehdään siis tästäkin hyvä vappu, Alamommo toteaa.

Kuten aikaisempinakin vuosina, valvoo poliisi tänäkin vuonna tehostetusti vapun juhlimista. Valvontaa kohdennetaan paikkoihin, missä ihmiset tapaavat kokoontua ja erityisesti aikaisempina vuosina poliisille tehtäviä aiheuttaneisiin kohteisiin pyritään kohdentamaan valvontaa jo hyvissä ajoin. 

Tiedä missä ja kenen kanssa lapsesi liikkuu

Ylikonstaapeli Pekka Alamommo vetoaa vanhempiin ja aikuisiin pyytää heitä keskustelemaan etenkin alaikäisten nuorten kanssa vappusuunnitelmista ja laatimaan selkeät pelisäännöt. 

- Yhdessä sovitut säännöt on tehty noudatettaviksi, joten tässä jos missä vanhempien vastuu korostuu, Alamommo muistuttaa.

Jos vappua ei vietetä perheen kesken, niin siitä huolimatta vanhemman tulee tietää missä ja kenen kanssa lapsi liikkuu. 

Alle 18-vuotias nuori ei saa pitää hallussaan mitään alkoholijuomaa

Poliisi valvoo tehostetusti erityisesti nuorten päihteiden käyttöä, mutta luonnollisesti myös muuhun häiritsevään alkoholin nauttimiseen puututaan. 

Jos alaikäinen tavataan pitämässä alkoholia hallussaan, asiasta ilmoitetaan nuoren vanhemmille ja yleensä myös lastensuojeluviranomaisille. Vanhemmat kutsutaan noutamaan perheen nuori kotiin. 

- Muistutuksena vielä, että poliisi soittaa yleensä numerosta, joka ei näy puhelun vastaanottajalle, joten varsinkin jos osa perheestä on ulkosalla vapun vietossa, kannattaa salaisestakin numerosta saapuvaan puheluun ehdottomasti vastata. Soittaja voi olla poliisi tai vaikka terveydenhuoltoviranomainen.

Lapin poliisilaitos Lappi Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta