Poliisi kehottaa puhumaan huolista matalalla kynnyksellä auttaville tahoille

Julkaisuajankohta 23.11.2021 13.21
Uutinen

Itä-Uudellamaalla on ollut viimeisen kuukauden aikana useita vakavia väkivaltarikoksia ja henkirikoksia. Poliisi muistuttaa, että omista huolista kannattaa aina puhua auttaville tahoille - olipa kyse sitten läheisiä koskevista huolista tai omista kasautuvista ongelmista.

Itä-Uudellamaalla on ollut viimeisen kuukauden aikana useita vakavia väkivaltarikoksia ja henkirikoksia.

– On poikkeuksellista, että alueellamme tapahtuu lyhyessä ajassa näin paljon vakavia väkivaltarikoksia ja henkirikoksia. Koska nämä tapaukset ovat vielä niin tuoreita ja esitutkinnat ovat kesken, tapausten motiivit ovat vielä pääosin selvittämättä. Iso osa tapauksista vaikuttaa kuitenkin kytkeytyvän perhepiiriin, kertoo apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Perhepiirillä Kujala viittaa siihen, että sekä rikostapausten epäilty tekijä että tapausten uhrit ovat olleet toisilleen ennestään tuttuja.

– On edelleen erittäin harvinaista, että väkivalta tai henkirikos kohdistuisi satunnaisesti aivan tuntemattomaan ihmiseen. Siksi onkin erittäin tärkeää, että lähipiirissä tunnistettaisi mahdollinen avuntarve riittävän ajoissa ja apua tarvitsevat ihmiset saataisi riittävän ajoissa heidän kaipaamansa avun piiriin, Kujala sanoo.

Poliisi muistuttaa: Aina kannattaa puhua

Poliisi muistuttaa, että kaikkien kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä auttaviin puhelimiin, joista saa apua oman kriisin ja tilanteen käsittelyyn. Päihteiden osalta tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Päihdeneuvonta Ehyt ja Irti huumeista ry:n päivystys

Jos ajatukset koskevat masennusta tai itsetuhoisuutta, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä esimerkiksi Mieli ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tai valtakunnalliseen mielenterveysneuvontaan.

Lasten ja nuorten kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton nuorten auttavaan puhelimeen, keskustella Sekasin chatin kautta tai soittaa Väestöliiton pojille tarkoitettuun auttavaan puhelimeen.

– Ottamatta sen enempää kantaa viimeaikaisiin vakaviin rikostapauksiin, haluamme poliisista painottaa, että omista ongelmista kannattaa aina puhua jollekulle. Olipa taustalla sitten yksinäisyys, raha- tai perhehuolet, ero, päihteet tai vaikkapa läheisiin liittyvät ongelmat, aina kannattaa puhua. Avun tavoitteena on, ettei tilanne menisi enää huonompaan suuntaan, Kujala painottaa.

Jos tilanne on akuutti eli siihen kuuluu esimerkiksi väkivallan uhkaa, tulee aina soittaa suoraan hätäkeskukseen 112.

Viimeaikaiset väkivalta- ja henkirikokset eivät viittaa rikosilmiöön

Viimeaikaisten väkivalta- ja henkirikosten piikki ei Kujalan mukaan viittaa erityisesti mihinkään rikosilmiöön.

– Mistään erityisesti rikosilmiöstä, trendistä tai kehityssuunnasta näissä väkivalta- ja henkirikoksissa ei sinänsä ole viitteitä. Perhepiiriin kytkeytymisen lisäksi mitään yhdistäviä tekijöitä ei ole havaittu. Toisaalta voimme sanoa varmaksi vasta pidemmän ajan kuluttua, että onko esimerkiksi korona-ajalla ollut jotain mahdollisia vaikutuksia ihmisten käyttäytymiseen, Kujala kertoo.

Henkirikokset ja vakavat väkivaltarikokset työllistävät nyt Itä-Uudenmaan poliisin tutkintaa.

– Vakavien väkivaltarikosten määrä on viimeisen kahden vuoden ajan ollut kasvussa ja seuraamme kehitystä tiiviisti. Vakavat rikokset ovat aina tutkittavien juttujen kärkipäässä ja se näkyy myös niin, että henkirikokset selviävät lähes poikkeuksetta, Kujala sanoo.

Poliisi jatkaa viimeaikaisten tapausten tutkintaa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Uutinen