Poliisi kirjasi 56 liikennevirhemaksua jalkakäytävällä pyöräilleille

Julkaisuajankohta 30.8.2023 9.14
Uutinen
Kaksi ihmistä kävelee suojatien yli, kun auto seisoo suojatien edessä. Poliisiauto seisoo suojatien toisessa päässä kadun varressa.

Poliisi valvoi tehostetusti suojatiesääntöjen noudattamista sekä pyöräilijöiden ja sähköpotkulautailijoiden liikennekäyttäytymistä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 56 pyöräilijää sai seuraamuksia jalkakäytävällä ajamisesta.

Poliisi valvoi tehostetusti suojattomia tienkäyttäjiä maanantaista perjantaihin 21.–25. elokuuta 2023 koko maassa. Se kiinnitti erityistä huomiota siihen, noudattavatko ajoneuvojen kuljettajat suojatiesääntöjä ja käyttäytyvätkö suojattomat tienkäyttäjät liikennesääntöjen mukaan. Suojattomia tienkäyttäjiä ovat esimerkiksi jalankulkijat, pyöräilijät ja potkulautailijat.

Valvonnan aikana Oulun poliisilaitos kirjasi liikennevirhemaksun yhteensä 64 henkilölle, jotka ajoivat jalkakäytävällä. Heistä 56 ajoi polkupyörällä ja kahdeksan kevyellä sähköajoneuvolla. Poliisi kirjasi seuraamuksia neljälle polkupyöräilijälle ja kolmelle jalankulkijalle, jotka menivät tien yli punaisen liikennevalon palaessa, sekä yhdelle polkupyöräilijälle, joka ei noudattanut väistämisvelvollisuutta.

Poliisi muistuttaa, ettei jalkakäytävillä saa ajaa pyörillä tai sähköpotkulaudoilla. Tienkäyttäjien kannattaa muistaa, että usein jalkakäytävällä ei ole jalkakäytävää merkitsevää liikennemerkkiä D4, vaan jalkakäytävä on silloin erotettu ajoradasta reunakivellä. Pyörätiellä sen sijaan on pyörätietä merkitsevä liikennemerkki D5, D6, D7.1 tai D7.2.

Poliisi valvoi myös autojen ja muiden ajoneuvojen kuljettajien liikennekäyttäytymistä suojateiden läheisyydessä. Se kirjasi seuraamuksia

  • neljälle auton kuljettajalle, jotka eivät antaneet esteetöntä kulkua suojatielle pyrkineelle jalankulkijalle;
  • kahdelle auton kuljettajalle, jotka ajoivat ylinopeutta suojatien kohdalla;
  • yhdelle ajoneuvon kuljettajalle, joka pysäköi ajoneuvonsa liian lähelle suojatietä.
Kainuu Liikenne Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Uutinen