Poliisi määräsi ajokieltoon 16 kevyttä ajoneuvoa viikonlopun aikana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Julkaisuajankohta 17.5.2022 14.47
Uutinen

Poliisi valvoi tehostetusti kevyitä ajoneuvoja perjantaista sunnuntaihin 13.–15. toukokuuta. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla poliisi tarkasti yhteensä 121 ajoneuvoa, joista 16 sai ajokieltoa ja 37 katsastusmääräyksen.

Viikonloppuna 13.–15. toukokuuta poliisi valvoi tehostetusti kevyitä ajoneuvoja eli mopoja ja muita kaksipyöräisiä ja kevyitä nelipyöräisiä ajoneuvoja. Valvonnassa poliisi keskittyi erityisesti ajoneuvojen rakenteeseen ja kuntoon, kuljettajien kuntoon, ajo-oikeuden riittävyyteen, suojakypärän käyttöön sekä liikennesääntöjen noudattamiseen. Lisäksi poliisi kiinnitti huomiota mopojen aiheuttamiin meluhäiriöihin sekä äänenvaimennuksen lainmukaisuuteen ja riittävyyteen.

– Olimme valmistautuneet valvomaan myös mopojen kokoontumisajoja, mutta niitä ei tietojemme mukaan järjestetty Kainuussa eikä Pohjois-Pohjanmaalla viime viikonlopun aikana. Sen sijaan laittomassa tilassa olleita mopoja ja kevyitä moottoripyöriä tapasimme kylläkin, toteaa liikenneyksikön johtaja, komisario Pasi Rissanen Oulun poliisilaitoksesta.

Viikonlopun aikana Oulun poliisilaitoksen partiot tarkastivat yhteensä 121 mopoa ja kevytmoottoripyörää. Poliisi määräsi ajokieltoon 16 ajoneuvoa ja kirjoitti 37 ajoneuvolle katsastusmääräyksen teknisten tai rakenteellisten puutteiden vuoksi. Katsastusmääräyksen saivat myös mopot, jotka poliisi totesi liian kovaäänisiksi mittauksen perusteella. Yhden mopon poliisi takavarikoi rikoksen tekovälineenä, ja sakkoja se kirjoitti 28.

– Valtaosassa tarkastetuista ajoneuvoista asiat olivat kunnossa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että poliisin etukäteistiedottamisella oli vaikutusta, koska normaalisti liikenteestä tavataan enemmän viritettyjä ja huonokuntoisia mopoja, kertoo komisario Rissanen.

Poliisi jatkaa kevyiden ajoneuvojen valvontaa tavanomaisen valvonnan yhteydessä.

Huoltajalla on vastuu alaikäisen mopoilusta

Poliisi muistuttaa, että viritetty tai liikenneturvallisuuden kannalta puutteellinen mopo on vaarallinen kuljettajalle itselleen mutta myös muulle liikenteelle. Huoltajien on syytä tarkastaa huollettaviensa ajoneuvot säännöllisesti. Viikoittain kannattaa tarkistaa ainakin jarrujen ja valojen toimivuus sekä se, ettei mopo kulje kovempaa kuin 45 kilometriä tunnissa.

– Huoltajilla on valvontavastuu alle 18-vuotiaista, joten on tärkeätä olla kiinnostunut nuorten mopoilusta ja kasvattaa heidät liikkumaan turvallisesti liikenteessä. Mopolla tapahtuvat onnettomuudet johtuvat usein mopoilijan vaarallisesta ajotavasta. Ne ovat siis estettävissä hyvällä liikennekasvatuksella, muistuttaa komisario Rissanen.