Hyppää sisältöön

Poliisi muistuttaa jälleen nettihuijauksista ja valepoliiseista

Julkaisuajankohta 5.12.2018 14.09
Tyyppi:Uutinen

Poliisihallitus tiedotti 30.8.2108, että törkeiden petosten ja niiden yritysten määrä on kasvussa. Poliisi on kirjannut tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla kyseisiä rikoksia 150 enemmän kuin viime vuonna ja kokonaismäärä on jo lähes tuhat. Tiedotteen mukaan viime vuonna noin 15 prosenttia kaikista rikoslakirikoksista oli erilaisia petoksia.

Näin petoksia tutkivan poliisin näkökulmasta katsottuna asiasta on tiedotettu erittäin paljon, mutta jostain syystä tuntuu, että tiedotteet eivät saavuta kaikkia tai viestiä ei ehkä oteta tosissaan.

Kuitenkin tiedottaminen ja tieto ovat varmasti paras keino estää petosrikollisuutta. Poliisihallituksen tiedotteessa on myös todettu, että petokset muuttavat säännöllisesti muotoaan ja muuttuvat aina vain vaikeammaksi todeta. Tämä on seikka, mikä ilmenee tutkivan poliisin työssä päivittäin.

Huijauksen kohteeksi joutunut henkilö huomaa usein itse varsin myöhään, että kyseessä onkin huijaus. Rahat on saatettu lähettää esimerkiksi ulkomaille jonkin keksityn tarinan perusteella. Poliisin saatua tiedon asiasta on aikaa jo kulunut niin kauan, että rahojen takaisin saanti on käytännössä mahdotonta. Onkin ensiarvoisen tärkeää pysähtyä miettimään tarkasti, ennen kuin siirtää varojaan ulkomaille. Jos hiemankin epäillee asiaa, olisi hyvä keskustella asiasta jonkun luotettavan tahon kanssa. Yhteydenotto etukäteen poliisiin näissä tapauksissa tuottaa varmasti paremman tuloksen kuin yhteydenotto jälkikäteen.

Tässä yhteydessä on syytä muistuttaa jälleen kerran ns. valepoliiseista. Vuonna 2017 alkoi ilmetä suuressa määrin näitä poliisin nimissä tehtyjä petosrikoksia. Poliisi ei missään tilanteissa kysy pankkitunnuksia eikä esimerkiksi lukuja avainlukulistalta. Poliisi selvittää kaikki pankkitiedot aina pankin kautta.

Yhtenä vihjeenä voikin antaa sen, että mikäli pankkitunnuksia kysytään, pyytää kysyjää suoraan asioimaan pankissa. Toinen vaihtoehto on mennä itse asioimaan pankkiin.

Poliisihallituksen elokuisessa tiedotteessa on mainittu myös ns. nigerialaiskirjeet eri muodoissaan. Näitä kalasteluyrityksiä ulkomailta tulee melko paljon poliisin tietoon. Niihin täytyy suhtautua erittäin suurella varuksella. Hämeen poliisi tiedotti aikaisemmin myös ns. rakkaushuijauksista, joissa ainoa tarkoitus on saada huijauksen uhrilta rahaa. Rakkautta niissä ei ole tarjolla.

Aina kohdatessaan tilanteen missä voi kokea tulevansa huijatuksi, kannattaa miettiä miksi juuri minulle tarjotaan jotain houkuttelevaa etuutta. Internetissä on näitä huijaussivustoja ja ilmoituksia vaikka kuinka paljon. Internetissä käytävään yksityisten henkilöiden väliseen kauppaan liittyy aina erittäin suuri riski.

Olisikin aina varmistuttava siitä, että rahat ja tuote vaihtuvat yhtä aikaa. Se voi tuntua kaupantekohetkellä hankalalta, mutta pienentää huijatuksi tulemisen riskiä.

Ihmisten keskinäinen keskustelu ja muistuttaminen petosrikollisuudesta on varmasti yksi parhaista keinoista ennaltaehkäistä kyseistä rikollisuutta.

Hämeen poliisilaitos Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen