Poliisi on ottanut eri paikkakunnilla kiinni ryöstöistä epäiltyjä Itä-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 24.11.2021 13.51
Uutinen

Itä-Uudellamaalla on ollut viimeisen viikon aikana useita ryöstöjä ja niiden yrityksiä. Epäiltyjä on jäänyt kiinni usealla paikkakunnalla.

Itä-Uudenmaan poliisin viikkotiedote 24.11.2021

Useamman henkilön joukkoa epäillään ryöstöstä sunnuntaina 14.11. ennen puoltayötä Vantaalla. Poliisi on ottanut kiinni neljä henkilöä ryöstöstä epäiltynä.

Poliisi otti Vantaalla samana päivänä kiinni kaksi henkilöä myös toisesta ryöstöstä epäiltynä: 2000-luvulla syntyneitä kahta tyttöä epäillään ryöstöstä, kun he olivat uhanneet väkivalloin kahta poikaa ja anastaneet heidän lompakkonsa.

Edellä mainittujen tapausten lisäksi poliisilla on tutkittavana Vantaalla myös tekomuodoltaan törkeä ryöstö, kun mies oli uhannut naista puukolla viime tiistaina puolenpäivän aikaan. Miehen epäillään toteuttaneen samantyyppisen törkeän ryöstön myös Kotkassa viime torstaina.

– Poliisi otti näistä törkeistä ryöstöistä epäillyn kiinni viime perjantaina. Tekojen kohteena olivat seuralaispalveluita tarjoavat tytöt, jotka epäilty oli löytänyt internetin kautta. Tekijällä ei ole aiempaa rikostaustaa. Poliisi pääsi epäillyn jäljille omilla tutkintatoimenpiteillään ja tekijä on saatu jo vangittua, kertoo rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Vantaalta jäi kiinni myös viime keskiviikkona törkeästä ryöstöstä epäilty joukkio, kun kaksi naista oli puukolla uhaten ryöstänyt rahaa elintarvikeliikkeestä. Heidän epäillään liittyvän myös muutamaan aiempaan kaupparyöstöön Helsingin alueella ja heitä tullaan esittämään vangittavaksi. 

Myös Järvenpäässä otettiin ryöstöstä epäilty kiinni maanantaina 15.11. hieman ennen kahdeksaa illalla. Miehen epäillään pahoinpidelleen toista miestä lyöden ja potkimalla ja anastaneen uhrilta ulkotakin.

Myös Hyvinkään keskustassa kirjattiin ryöstön yritys keskiviikkona 17.11., kun kaksi miestä yritti anastaa mieheltä rahaa. Mies puolustautui lyömällä takaisin ja tekijät pakenivat. Tämän tapauksen osalta epäiltyjä tekijöitä ei ole vielä toistaiseksi tavoitettu.

– Näitä ryöstörikoksia ei sinänsä vaikuttaisi yhdistävän mikään muu kuin se, että eri tekijät ovat yrittäneet ansaita rahaa väkivalloin uhkaamalla, siinä kuitenkaan onnistumatta. Poliisi on päässyt nopeasti epäiltyjen jäljille ja ottanut heidät kiinni. Monissa tapauksissa epäillyt ovat myös olleet melko nuoria, jotka eivät ymmärrä, että ryöstö on erittäin vakava rikos, josta voi seurata jopa vuosien vankeusrangaistus, painottaa rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Pikkujoululiikenteen valvonta: kovia ylinopeuksia ja ajo-oikeudettomia poliisin haaviin

Poliisi on valvonut viimeisen viikon ajan tehostetusti pikkujoululiikennettä Itä-Uudellamaalla.

– Poliisipartiomme pysäyttivät pelkästään viime viikonlopun aikana 12 kuljettajaa, joita epäillään vakavasta piittaamattomuudesta liikenteessä. He ajoivat sen verran kovaa ylinopeutta, että poliisipartiomme ottivat heiltä liikenteessä ajokortit hyllylle, kertoo ylikomisario Timo Leppälä.

Liikennevalvonnan yhteydessä paljastui myös kaksi kuljettajaa, joilla ei ollut ajo-oikeutta.

– Tämän lisäksi noukimme liikenteestä useamman rattijuopumuksesta epäillyn. Jos olet menossa pikkujouluihin, kannattaa mennä suosiolla julkisilla, jottei rattiin tule lähdettyä pienessäkään maistissa. Pienikin alkoholimäärä veressä voi vaikuttaa arviointikykyyn, Leppälä sanoo.

Poliisi jatkaa tulevanakin viikonloppuna pikkujoululiikenteen valvontaa.

Poliisilla on ollut viimeisen kahden viikon aikana useita henkeen ja terveyteen liittyviä hälytystehtäviä, jotka ovat työllistäneet muiden poliisilaitoksen yksiköiden tavoin myös liikennepoliisia.

Poliisilla on edelleen paljon kotihälytystehtäviä

Poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen – erilaisia tehtäviä oli yhteensä 1 800, joista kotihälytystehtäviä oli noin 150.

– Kotihälytystehtävät painottuvat edelleen viikonloppuihin. Korona-ajan vaikutukset näkyvät edelleen selvästi poliisitehtävissä, kuten ne ovat näkyneet keväästä 2020 lähtien, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Poliisi kirjasi viime viikolla yhteensä 36 pahoinpitelyrikosta yleisellä paikalla ja yksityisellä pahoinpitelyrikoksia kirjattiin 59. Luvuissa on siis nousua viime viikkoon verrattuna, jolloin yleisellä paikalla kirjattiin 22 ja yksityisellä paikalla 49 pahoinpitelyrikosta. Myös ryöstöt ja pikkujouluaika työllistivät kenttäpartioita.

– Pikkujouluaika näkyy meillä jo poliisitehtävissä. Viime viikolla poliisia työllistivät myös päihtyneet, häiriökäyttäytyminen ja rattijuopumuksesta epäillyt. Kentällä työllistivät myös omaisuusjutut, virka-avun antaminen, etsintäkuulutettujen haku, liikenteestä aiheutuvat tehtävät, sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonta paikoissa, joissa ihmiset liikkuvat ja oleskelevat, Ojala kertoo.