Poliisi on saanut valmiiksi Lapinlahdella kesäkuun lopulla palaneen rivitalon palonsyyn tutkinnan

Julkaisuajankohta 7.7.2024 11.58
Uutinen

Rivitalo tuhoutui 27.6.2024 Lapinlahdella, Juustolantie 6:ssa tapahtuneessa palossa lähes kokonaan.

Ensimmäisenä palopaikalle tulleet palomiehet olivat tarkistaneet kaikki huoneistot. Yhdestä huoneistosta palomiehet olivat pelastaneet koiran runsaan savun seasta. Palosta ei aiheutunut henkilö- tai eläinvahinkoja.

Rivitalo tuhoutui palossa lähes kokonaan.

Poliisi toimitti palonsyyn tutkinnan syttymissyyn selvittämiseksi yhdessä pelastuslaitoksen palonsyytutkijoiden kanssa.

Palojälkien perusteella palo ei saanut alkuaan huoneistojen sisältä. Palo oli todennäköisesti syttynyt yhden huoneiston terassilta leviten viereiseen huoneistojen väliseen väliaitaan, joka oli palanut kokonaan.

Tuli oli edennyt terassin rakenteisiin ja samalla nopeasti katoksen pohjaan ja siitä edelleen räystään alta rakennuksen yläpohjaan/ullakkotilaan, jossa tuli oli päässyt vapaasti leviämään koko rakennuksen matkalta. Huoneistojen välillä ei ollut palo-osastointeja.

Palon syttymisen on voinut aiheuttaa huoneiston terassin puisella pöydällä ollut tuhkakuppina käytetty lasipurkki. Lasipurkin sisällä on voinut tapahtunut voimakas lämpeneminen suorassa auringonvalossa. Lasipurkin sisältö on voinut korkeasta lämmöstä syttyä palamaan, tai lasipurkin pohja on voinut kuumeta niin paljon, että sytyttänyt puisen pöydän pinnan. Vaihtoehtoisesti palon on voinut aiheuttaa lasipurkin läpi johtanut auringonvalo. Lasi on voinut toimia ns. suurennuslasina kohdistaen voimakkaan lämpöpisteen syttyvälle pinnalle.

Poliisi ei epäile asiassa rikosta. Tutkinta on päätetty, eikä poliisi tiedota asiasta enempää.

Itä-Suomen poliisilaitos Lapinlahti Pohjois-Savo Rikokset ja tutkinta Uutinen