Poliisi priorisoi matkustusasiakirjojen käsittelyä

Julkaisuajankohta 9.3.2022 9.51
Uutinen

Passien ja henkilökorttien hakeminen on ruuhkautunut viime päivinä monin paikoin Suomessa. Ruuhkan purkamiseksi henkilöstöä siirretään muista tehtävistä tilapäisesti palvelemaan käyntiasiointiasiakkaita.

Koronapandemian aikana vanheni suuri määrä asiakirjoja, joiden uusiminen vaatii normaalia useammalta käyntiä poliisiasemalla tunnistamista varten. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saattanut lisätä matkustusasiakirjojen hakemista normaalia kevättä enemmän.    

Ruuhkat koskevat erityisesti poliisin käyntiasiointia. Passien ja henkilökorttien hakemuskäsittely, myöntäminen, asiakirjojen tuotanto ja toimitus toimivat normaalisti. Poliisin sähköisessä asiointi- ja ajanvarauspalvelussa esiintyy ruuhkaisuudesta johtuvaa hitautta ja poliisiasemilla jonottamalla asioiminen voi kestää useita tunteja. 

Poliisi priorisoi lupa-asioista matkustusasiakirjojen käsittelyä, jotta hakijan tunnistamista varten tarvittavat käynnit poliisiasemilla sujuisivat mahdollisimman sujuvasti ja ilman merkittävää viivästystä. 

– Henkilöstöä siirretään muista tehtävistä tilapäisesti palvelemaan käyntiasiointiasiakkaita. Eri poliisiasemien palvelukäytänteistä ja aukioloajoista löytyy tietoa poliisin verkkosivuilta, lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisi suosittelee passin ja henkilökortin hakemista sähköisesti verkko-osoitteessa https://asiointi.poliisi.fi. Sähköinen hakemus nopeuttaa käsittelyä, vaikka käynti poliisiasemalla tarvittaisiinkin.

Jos poliisin ajanvarauspalvelun kautta ei löydy heti vapaata aikaa, kannattaa käydä katsomassa seuraavana päivänä uudelleen. Poliisiasemat lisäävät ajanvarausaikoja henkilöstötilanteen tarkentuessa myös muutaman päivän päähän. Lisäksi peruutetut ajat vapautuvat uudelleen varattavaksi.

Piipposen mukaan poliisi pystyy käsittelemään passi- ja henkilökorttihakemukset normaalisti, mutta hakemusmäärien tilapäinen kasvu ja koronapandemiasta johtuva tunnistamiskäyntien normaalia suurempi tarve ovat ruuhkauttaneet poliisin käyntiasiointia. 

– Sähköinen hakemus silloin kun mahdollista, ajanvarausajan etsiminen kärsivällisesti tai kiireellisessä tilanteessa asiointi vuoronumerolla ovat avaimet passin ja henkilökortin uusimiseen. Kärsivällisyyttä voidaan paikoin tarvita ruuhkautuneen asioinnin vuoksi, hän sanoo.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin lupapalvelut Uutinen