Poliisi pysäytti ulkomailta johdetun mittavan amfetamiini- ja kokaiinikaupan

Julkaisuajankohta 29.10.2021 12.55
Uutinen

Helsingin poliisi paljasti virolaisjohtoisen huumausaineiden maahantuonnin ja levityksen Suomessa.

Virosta ja Espanjasta johdetun ryhmän epäillään levittäneen pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa noin 52 kiloa amfetamiinia sekä 1,4 kiloa kokaiinia. Huumausaineiden jakelu tapahtui marraskuun 2020 ja maaliskuun 2021 välisenä aikana.

Kokonaisuudessa on 16 epäiltyä, joista 11 on edelleen vangittuna. Heitä epäillään pääasiassa törkeistä huumausainerikoksista.

Epäillyt ovat iältään 35–50-vuotiaita ja pääosin miehiä. Keskeiset epäillyt ovat Viron kansalaisia, ja levitysryhmiin kuuluu myös suomalaisia henkilöitä.

– Ryhmällä oli suunnitelmat uusien huumausaine-erien järjestelemiseksi, mutta poliisi keskeytti toiminnan kesäkuussa. Keskeiset henkilöt otettiin kiinni eri maissa, ja heidän omaisuuttaan takavarikoitiin noin 1,6 miljoonan euron arvosta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen.

Vakuustakavarikkona esimerkiksi jäädytettiin asuinkiinteistö rakennuksineen ja maa-alueineen Virossa. Lisäksi poliisi takavarikoi satoja tuhansia euroja käteistä rahaa ja kryptovaluuttoja, amfetamiinia, useita tuhansia subutex-tabletteja sekä ampuma-aseita.

Poliisi tutki yli 100 000 viestiä ja kuvaa

Esitutkinta liittyy FBI:n operaatioon, jossa on selvitetty eri maissa toimivien rikollisten salattua viestinvaihtoa. Tutkinnassa on tehty paljon kansainvälistä yhteistyötä. FBI:n operaatiosta uutisoitiin Suomessa laajasti kesällä 2021.

Esitutkinnassa tutkittiin ja käännettiin erikielisiä viestejä sekä niihin liittyviä kuvia yli 100 000 kappaletta. Esitutkinta-aineisto on pituudeltaan yli 10 000 sivua.

– Tutkinnassa oli keskeistä selvittää salaisen viestinnän osallisten henkilöllisyys, löytää heidät ja kytkeä heidät käytyyn viestinvaihtoon. Etsimme yhtymäkohtia digitaalisen ja todellisen maailman välillä, kertoo tutkinnanjohtaja Nikkanen.

Epäillyt esimerkiksi lähettivät toisilleen kuvia amfetamiinipaketeista (ks. kuva 1). Poliisi selvitti tutkinnassa muun muassa sitä, missä sijaitsivat eräässä kuvassa näkyvät verhot ja pöytä (ks. kuva 2). Näin poliisi yhdisti viestinnän sisällön konkreettiseen paikkaan ja henkilöihin.

Maahantuontieriä on nyt tutkitulla ajanjaksolla kaksi erillistä. Samoissa erissä on maahantuotu myös muita huumausaineita kuin nyt tutkinnan kohteena olleen ryhmän levittämät aineet. 

Tapaus siirtyy syyteharkintaan ensi viikolla, eli viikolla 44.

Kuva 1. Amfetamiinia läpinäkyvissä pusseissa.

Kuva 2. Pöytä ja verhot.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen