Poliisi sai esitutkinnan valmiiksi: Eteläsuomalaisen kuntayhtymän entistä johtoa epäillään rikoksista

Julkaisuajankohta 24.2.2022 14.34
Uutinen

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on saanut valmiiksi eteläsuomalaisen kuntayhtymän entisessä johdossa tapahtuneita virkarikosepäilyjä koskevan esitutkinnan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikössä on ollut tutkinnassa tapaus, jossa eteläsuomalaisen kuntayhtymän johdossa epäillään tapahtuneen yhteensä viisi virka-aseman väärinkäyttämistä, törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen sekä petos. 

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Etelä-Suomessa vuosina 2015-2020. Tapauksen esitutkinta on nyt valmistunut ja tapaus siirretään syyttäjälle.

Poliisi epäilee esteellistä autokauppaa, lainvastaisia erokorvauksia ja vastikkeetonta palkanmaksua

Virka-aseman väärinkäyttämisessä on kyse siitä, että kuntayhtymän virkamiehen epäillään valmistelleen esteellisenä autokauppaa, jossa hän on ostanut käytössään olleen työsuhdeauton itselleen. 

Samaista virkamiestä epäillään virka-aseman väärinkäyttämisestä myös siksi, että hänen epäillään ylittäneen toimivaltansa, kun hän on ilmoittanut  henkilöstöhallintoon omaa palkanmaksuaan varten pidemmästä työajasta kuin työnantajan kanssa oli sovittu. 

– Poliisin esitutkinnassa on selvinnyt, että asiassa päätösvaltainen toimielin ei ole tehnyt päätöstä tällaisesta työajan muutoksesta, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Hans Pirttilä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Mitä tulee samaista virkamiestä koskevaan rikosepäilyyn törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, hänen epäillään ylittäneen toimivaltansa ja menetelleen lainvastaisesti myös, kun hän on sopinut tai hyväksynyt neljän virkamiehen kanssa näiden virkasuhteet päättävistä sopimuksista erokorvauksineen. Virkamiehen epäillään lisäksi päättäneen tai osallistuneen päätöksentekoon tai hyväksyneen virka- tai työsuhteisille henkilöille 2-6 kuukauden vastikkeettoman palkanmaksun. 

– Rikosnimike sisältää lisäksi epäilyn, siitä että virkamies on hyväksynyt tai tehnyt hankintoja, joita ei ole valmisteltu tai kilpailutettu tai niistä ei ole tehty hankintapäätöksiä ja hankintasopimuksia kuntayhtymän hankintaohjeen tai hankintalain mukaan, Pirttilä kertoo.

Lisäksi hänen epäillään petosrikosasiassa erehdyttäneen kuntayhtymää maksamaan asiakirjoista ja tiedoista, joiden omistusoikeus on ollut kuntayhtymällä.

Kuntayhtymän toisen virkamiehen epäillään syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen ylittämällä toimivaltansa ja toimiessaan vastoin sisäisiä ohjeita kuntayhtymän omistaman auton myymisessä virkamiehelle. 

– Hänen epäillään tehneen tosiallisen päätöksen auton myymisestä kuntayhtymän virkamiehelle, kun hän on allekirjoittanut ajoneuvoa koskevan myyntisopimuksen, Pirttilä sanoo.

Hänen epäillään syyllistyneen myös virka-aseman väärinkäyttämiseen, kun hän on ylittänyt toimivaltansa palveluhankinta-asiassa. Hänen epäillään tehneen hankintasopimuksen vastoin hankintalakia sekä kuntayhtymän hankintaohjeen mukaista menettelyä.

Lisäksi rikostutkinnassa on noussut esiin myös vielä kuntayhtymän kolmatta virkamiestä koskeva rikosepäily virka-aseman väärinkäyttämisestä. 

– Virkamiehen epäillään ylittäneen toimivaltansa tehdessään päätöksen tai osallistuessaan päätöksentekoon, jolla kuntayhtymä työllisti määräaikaiseen kuuden kuukauden työsuhteeseen henkilön kokonaan ilman työvelvoitetta, Pirttilä päättää.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen