Polisen har avslutat sin förundersökning av en omfattande serie stölder och bedrägerier

Utgivningsdatum 18.10.2021 9.54 | Publicerad på svenska 1.11.2021 kl. 14.54
Nyhet

Helsingforspolisen har ända sedan juli utrett en helhet där brottsrubriceringarna är grov stöld, rån och betalningsmedelsbedrägeri.

En man i 30-årsåldern misstänks ha trängt sig in i flera privata bostäder och stulit värdefull egendom av flera olika slag. Den misstänkte gav sig vanligen ut för att vara en rörmontör, som kom för att avhjälpa en påstådd vattenskada. 

– Den misstänkte kom i allmänhet direkt till den målsägandes dörr eller väntade på ett passande offer framför ett höghus. Han var beslutsam och snabb i sina rörelser, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Outi Petersohn-Järvinen.

Största delen av de målsägande är äldre personer som rör sig med rollator. Detta underlättade utförandet av gärningarna, eftersom de målsägande till exempel inte kunde hindra den misstänkte från att tränga in sig i bostaden.

Den misstänkte stal till exempel kontanter, bankkort, telefoner, elektronik och smycken från bostäderna.

Två män trängde sig in i ett äldre pars hem

I slutet av september trängde sig en misstänkt och en annan man i 40-årsåldern in i ett äldre pars hem. De misstänkta ringde på dörrklockan och smet in när en av dem som bodde i huset öppnade dörren. Männen påstod sig vara rörmontörer eller fastighetsskötare som kom för att undersöka rörskador.

Männen sade att det kostar 250 euro att undersöka bostaden. De visade för den målsägande att det fanns vatten bredvid en av golvlisterna. 

– När de misstänkte och den boende undersökte ”vattenskadan” stal männen telefonen ur den målsägandes hand och plånboken ur fickan. De hade redan tidigare frågat efter koderna till bankkortet, konstaterar undersökningsledaren Petersohn-Järvinen.

Männen stannade i lägenheten i flera minuter och betedde sig hotfullt. Som byte fick rånarna flera bankkort och två mobiltelefoner. Fallet undersöktes under brottsrubriceringen grov stöld.

De boende sov – surfplattan försvann från sängen och bilen var i gång på gården

I ett annat fall vaknade en medelålders kvinna och man upp tidigt en morgon i slutet av juli. Snart kom grannen och berättade att någon hade försökt stjäla deras bil.

Kvinnan upptäckte att surfplattan som lämnats kvar i sängen på kvällen hade stulits. Dessutom hade ett armbandsur och ett smycke av silver försvunnit från sovrummet. Också mannens kreditkort och bilnycklar hade stulits.

– Enligt ett ögonvittne hade en man lämnat gården med en telefon eller en surfplatta i handen. Mannens signalement stämmer också överens med senare brott i brottsserien, berättar undersökningsledaren Petersohn-Järvinen,

Fallet undersöktes som grov stöld.

Den misstänkte har en bakgrund av liknande brott. Till åtalsprövning lämnas nu fem fall som inträffade mellan juli och oktober 2021. Åtal ska väckas senast den 16 december 2021. 

Mannen misstänks också för fyra andra motsvarande brott för vilka förundersökningen fortfarande pågår.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors