Poliisi toivoo nuorille turvallista päättäjäisviikonloppua ilman päihteitä

Julkaisuajankohta 31.5.2023 8.00
Uutinen
Kaksi poliisiautoa kadun varressa puiston vieressä. Taustalla on paljon nuoria ihmisiä.

Päihteet eivät sovi alaikäisille. Huoltajien on syytä keskustella nuoren kanssa juhlimisen säännöistä.

Peruskoulun ja toisen asteen oppilaitosten lukuvuosi päättyy ensi viikonloppuna. On odotettavissa, että nuoret ja nuoret aikuiset kokoontuvat yhteen juhlistamaan alkavaa kesälomaa sankoin joukoin. Poliisi tekee oman osuutensa juhlaviikonlopun turvaamiseksi: poliisipartiot kiertävät suosittuja kokoontumispaikkoja ja puuttuvat havaitsemiinsa ongelmiin, kuten alkoholin välittämiseen, alaikäisten päihtymiseen, huumeiden tai muiden laittomien aineiden käyttämiseen sekä järjestyshäiriöihin.

Häiriöiden ja ongelmien ennalta estämiseksi huoltajienkin on syytä olla kiinnostuneita nuorten tekemisistä ja olinpaikoista niin tulevana viikonloppuna kuin muulloinkin. Heidän kannattaa keskustella juhlinnan pelisäännöistä nuorten kanssa:

– Kehotamme huoltajia asettamaan rajoja nuorille ja kertomaan heille, miten kesäloman alkua on sopivaa juhlia ja miten taas ei. Heitä kannattaa varoittaa päihteistä ja muistuttaa hyvistä tavoista, neuvoo ylikomisario Arto Autio Oulun poliisilaitoksesta.

Juhli turvallisesti ilman päihteitä

Päättäjäisviikonloppuna on kohonnut riski, että nuoret käyttävät päihteitä ensimmäistä tai useammatta kertaa. Lain mukaan alle 18-vuotias ei saa pitää edes hallussaan alkoholijuomia.

– Jos poliisi löytää alaikäisen hallusta alkoholia, se antaa hänelle sakon, takavarikoi juomat sekä tekee lastensuojeluilmoituksen sosiaaliviranomaisille. Myös päihteiden välittäminen alaikäisille on lailla kiellettyä ja muutenkin vastuutonta käytöstä, muistuttaa ylikomisario Autio.

Kun nuorille tarjoutuu mahdollisuus ottaa päihteitä, kannattaa heidän muistaa, että tottumattomina käyttäjinä he päihtyvät herkästi liikaa. Liiallisella päihtymisellä taas on usein ikäviä seurauksia: juopunut on erityisen altis onnettomuuksille, vahingoille, rikoksille ja alkoholimyrkytykselle. Osa nuorista käyttäytyy päihtyneenä aggressiivisesti, pahoinpitelee toisiaan ja sammuu yleisille paikoille.

– Sekä oman että muiden turvallisuuden vuoksi olisi hyvä, että nuoret uskaltaisivat kieltäytyä päihteiden käytöstä, vaikka ryhmäpaine saattaakin olla erityisen suuri nyt päättäjäisviikonloppuna, toivoo ylikomisario Autio.

Huumausaineet ovat vaaraksi terveydelle ja jopa hengelle

Huumausaineiden ja huumausaineiksi luokiteltavien lääkkeiden hallussapito on lailla kiellettyä, mutta siitä huolimatta niiden käyttö on yleistynyt nuorten juhlimisessa. Poliisi muistuttaa niiden olevan vaaraksi sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle, erityisesti jos käyttäjä on nuori ja kokematon. Huumausaineet ovat vaarallisia myös niiden arvaamattomuuden vuoksi:

– Niissä saattaa olla epäpuhtauksia ja ainesosia, jotka tekevät niistä erityisen vaarallisia. Huumausaineena saatetaan myös myydä ainetta, joka onkin jotain aivan muuta kuin, mitä myyjä kertoo sen olevan, varoittaa rikoskomisario Jarmo Katila Oulun poliisilaitoksesta.

Erityisen arvaamattomia huumausaineiden vaikutukset ovat silloin, kun niitä käyttää sekaisin muiden päihteiden ja lääkkeiden kanssa.

Poliisi kirjaa aina rikosilmoituksen huumausaineiden käytöstä ja hallussapidosta, myös jos käyttäjä on alaikäinen. Poliisi tutkii asiaa joko huumausaineen käyttörikoksena tai huumausainerikoksena. Huumausaineiden myynti, välittäminen ja luovutus toiselle täyttää huumausainerikoksen tunnusmerkistön.

Kainuu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen