Poliisi torjuu huumekauppaa myös verkossa

26.11.2021 12.51
Uutinen

Kaakkois-Suomen poliisilaitos osallistui marraskuun alussa valtakunnalliseen huumausainekaupan tehostettuun valvontaan, joka kohdistettiin pimeässä verkossa (ns. dark web) tapahtuvaan huumausaineiden välitykseen. Valvontajakso oli onnistunut, sillä paljastimme useita myyjiä ja saimme takavarikoitua huumeita poliisilaitoksen eri alueilta.

Valvonnan yhteydessä Kaakossa kirjattiin seitsemän rikosilmoitusta verkossa huumeita myyvästä henkilöstä. Rikostutkinnan aikana otimme kiinni useita henkilöitä ja teimme kotietsintöjä eri puolilla aluettamme. Tuloksena takavarikoitiin yhteensä 77 grammaa amfetamiinia, 136 grammaa marihuanaa sekä jonkin verran Subutex-tabletteja ja muita huumaaviksi aineiksi luokiteltavia lääkkeitä. Lisäksi takavarikoimme myyjiltä yli 8000 euroa käteistä rahaa, joiden epäillään olevan peräisin huumekaupasta.


Osa huumausainekaupasta on siirtynyt verkkoon

Poliisi valvoo aktiivisesti huumeiden levitykseen käytettäviä kauppapaikkoja ja muita alustoja myös verkossa. Viime vuosien aikana viranomaiset ovat saaneet suljettua verkon huumausainekauppapaikkoja ja samalla huumausainakaupan toimijoita on paljastettu. Kaakkois-Suomessa sekä huumausaineiden myynti että käyttö ovat väestön lukumäärän nähden valtakunnan suurimpia. 

Verkkokaupassa Kaakkois-Suomen alueen huumeiden suuri määrä ei kuitenkaan suoraan näy. Verkossa huumeita myydään runsaasti, mutta ei vielä yhtä paljon kuin perinteisemmässä kaupanteossa. Suurinta verkossakin tarjonta on marihuanalla, mutta myös vahvempia huumausaineita, kuten amfetamiinia, on myynnissä laajalti. Nyt tehtyä verkonvalvontaa kohdennettiin erittäin vaarallisten huumeiden myyjiin, siksi amfetamiinin takavarikot nousivat lähelle marihuanan takavarikkomääriä.

Kuten muuhunkin huumausaineiden myyntiin, myös verkossa tapahtuvaan huumausainekauppaan liittyy paljon muuta rikollisuutta. Huumeita myyvien väliset ryöstöt ovat lisääntyneet, mikä taas on johtanut terä- ja muiden aseiden hallussapidon yleistymiseen. Myyjien varustautuminen teräaseilla, kaasusumuttimilla ja sähkölamauttimilla näkyi myös Kaakkois-Suomen valvonnan yhteydessä takavarikoiduissa esineissä. Lisääntynyt huumeisiin liittyvä väkivaltarikollisuus ja viranomaisten toimenpiteet ovat johtaneet siihen, että verkossa tehtävä huumekauppa ei ole enää niin avointa, vaan se on siirtynyt aikaisempaa salatuimmille alustoille. 


Ilmoita epäilemästäsi huumausainekaupasta

Verkossa toimivista huumausaineiden kauppapaikoista ja huumeiden myyjistä voi antaa poliisille vinkkiä nimettömästi osoitteessa poliisi.fi/nettivinkki tai suoraan sähköpostilla osoitteeseen [email protected] Kiitos avusta!

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Kymenlaakso Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta
Kaakkois-Suomen poliisilaitos
huumausainerikokset
huumeet