Poliisi tuo omasta näkökulmasta ajateltavaa ja vinkkejä vanhusten viikkoon

Julkaisuajankohta 2.10.2023 17.04
Uutinen

Vanhustyön keskusliitto järjestää Vanhusten viikko -teemaviikon 1. - 8.10.2023. Esillä on monia eri teemoja ikääntyvien hyvinvoinnin ja esimerkiksi digitalisaation ymmärryksen parantamiseksi. Poliisi antaa tämän viikon aikana tietoa ja vinkkejä ikääntyvien arjen turvallisuuteen liittyen ennalta estävän työn näkökulmasta.

- Tämän viikon aikana Itä-Suomen poliisi nostaa sosiaalisen median kanavilla esille teemaviikkoon liittyen muun muassa erilaiset huijaukset, joista varoituksia on annettu viime vuosina lähes viikoittain. Huijauksien uhriksi voi joutua kuka tahansa, mutta iäkkäämmillä väestöllä riski joutua uhriksi on muita suurempi, sanoo rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

Pohjolainen kertoo, että ikääntyvillä on usein vertaansa vailla oleva elämänkokemus. Tästä huolimatta ikääntyminen tuo usein mukanaan haasteita etenkin, jos terveys ja muisti heikkenevät. 

- Ikävä kyllä rikolliset tulevat joskus jopa vanhemman väestön kotioville asti petollisissa aikeissa ja joskus hyväksikäyttäjä voi olla se, jonka pitäisi auttaa ja huolehtia. Taloudellisen kaltoin kohtelun tunnistamiseksi ja siihen puuttumiseksi tarvitaan herkkää otetta meiltä kaikilta. Ikäihmiset täytyy suojata tämän kaltaiselta hyväksikäytöltä, Pohjolainen jatkaa.

Pohjolaisen mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että näistä asioista puhutaan aktiivisesti iäkkäämmälle väestölle tai muutoin riskialttiina oleville ja neuvotaan heille oikeita toimintatapoja huijausten estämiseksi. Tarvitaan säännöllistä tiedon jakamista ja välittämistä muun muassa sukulaisten, ystävien, kotihoidon, palvelukotien sekä eri viranomaisten taholta. 

Tällä viikolla annetaan vinkkejä liikenneturvallisuuteen liittyen sekä nostetaan esille myös iäkkäiden aselupa-asiat. 

Seuraa Itä-Suomen poliisin sosiaalisen median tilejä Facebookissa, Instagramissa ja X-kanavalla (entinen Twitter). 

Vuodesta 1954 lähtien järjestetystä vanhusten viikosta ja tapahtumista lisätietoa löytyy alla olevasta linkistä.

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Liikenne Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen