Poliisi turvaa itsenäisyyspäivän tapahtumia Helsingissä 6. joulukuuta

Julkaisuajankohta 30.11.2023 9.11
Uutinen

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2023 perinteisten juhlallisuuksien lisäksi useita mielenosoituksia.

Itsenäisyyspäivän tapahtumat aiheuttavat muutoksia liikennejärjestelyihin, julkisen liikenteen reitteihin sekä kevyen liikenteen kulkuun Helsingissä. Poliisi on näkyvästi läsnä kantakaupungissa ja turvaa tapahtumien sujuvuuden.

Itsenäisyyspäivän turvallisuusjärjestelyt ovat Helsingin poliisin suurin vuosittainen operaatio, jonka aikana tehdään yhteistyötä useiden eri poliisiyksiköiden ja yhteistyöviranomaisten kanssa.

– Itsenäisyyspäivänä Helsingissä järjestetään useita eri tapahtumia aamusta iltamyöhään. Poliisi turvaa näiden tapahtumien sujuvuuden ja valvoo yleistä järjestystä koko päivän, sanoo Helsingin poliisilaitoksen alueen itsenäisyyspäivän tapahtumien operaatiojohtaja, ylikomisario Jere Roimu. 

Poliisille ilmoitetut kulkueet ja mielenosoitukset

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä liikkuu useita kulkueita. Poliisi on saanut tähän mennessä ennakkoon ilmoituksen kolmesta mielenosoituksesta tai kulkueesta. Mielenosoitusten määrä ja kulkueiden reitit tarkentuvat yhä, minkä vuoksi niistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Yleisestä kokouksesta tai mielenosoituksen järjestämisestä tulee ilmoittaa poliisille 24 tuntia ennen kokouksen alkamista. Ilmoitus on maksuton. Lisätietoa mielenosoituksen järjestämisestä voi lukea poliisin verkkosivuilta osoitteesta https://poliisi.fi/yleiset-kokoukset-ja-mielenosoitukset.

Poliisi suosittelee varaamaan aikaa keskustassa liikkumiseen

Helsingin keskustassa liikkuu itsenäisyyspäivänä useita mielenosoituskulkueita, jotka aiheuttavat merkittävää liikennehaittaa. Poliisi suosittelee välttämään turhaa yksityisautoilua kello 15–21 välisenä aikana etenkin keskustan alueella kuten Senaatintorin, Kruununhaan, Katajanokan ja Töölön ympäristössä.

Ylioppilaiden soihtukulkue vaikuttaa liikenteeseen myös Presidentinlinnan ympäristössä. Pohjoisesplanadilta autoliikenne suljetaan kulkueen liikkumisen ajaksi. Poliisi ohjaa liikennettä Meritullintori–Pohjoisranta-reitillä.

– Itsenäisyyspäivän iltana on hyvä varata aikaa keskustassa liikkumiseen. Kulkueet voivat vaikuttaa hetkellisesti myös julkisen liikenteen aikatauluihin. Poliisi voi ohjata liikennettä tarvittaessa poikkeusreiteille, ylikomisario Jere Roimu kertoo.

Julkisen liikenteen osalta ajantasainen tieto poikkeusreiteistä löytyy HSL:n verkkosivuilta osoitteesta www.hsl.fi. Poikkeusjärjestelyt koskevat myös laivaliikenteen matkustajia.

Poliisi päivittää ajantasaisimman tiedon itsenäisyyspäivän kulkueiden reiteistä ja muista olennaisista asioista X-viestipalveluun Helsingin poliisilaitoksen tilille @HelsinkiPoliisi sekä poliisin verkkosivujen www.poliisi.fi kautta.

Ilmailua rajoitetaan Helsingissä itsenäisyyspäivänä

Itsenäisyyspäivänä ilmailua rajoitetaan Helsingin keskustassa kello 6.00–24.00 välisenä aikana. Rajoitus koskee niin miehitettyä kuin miehittämätöntäkin ilmailua (dronet). Tilapäinen rajoitusalue on perustettu viranomaisten oman ilmailutoiminnan ja alueella olevien yleisötapahtumien turvaamiseksi.

Viranomaisilla on alueella vilkasta ilmailutoimintaa itsenäisyyspäivänä, ja rajoituksen noudattamista valvotaan tarkoin. Kiellon rikkomisesta seuraa sakkorangaistus ja lisäksi laitteet voidaan tuomita rikoksentekovälineinä valtiolle menetetyiksi. Alan toimijoilta ja harrastajilta toivotaan ymmärrystä asiassa. Karttaan rajatulla alueella ei saa lainkaan lennättää droneja tai miehittämättömiä ilma-aluksia.

Rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia tai heidän määräämiään lentoja silloin, kun näille viranomaisille säädettyjen tehtävien suorittaminen vaatii lentämistä alueella. Rajoitukset eivät myöskään koske kiireellistä lääkintälentotoimintaa helikoptereilla, eikä lentoja, jotka perustuvat Suomea sitovaan kansainväliseen velvoitteeseen.

Poliisi muistuttaa, että jokainen lennättäjä on velvollinen noudattamaan alueella olevia lentorajoituksia. Lisätietoja lentokieltoalueista löytää osoitteista Droneinfo.fi sekä http://www.flyk.com/.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Liikenne Uusimaa Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta