Poliisi tutkii epäiltyjä törkeitä veropetoksia sähkömyyntiyhtiön toiminnassa

Julkaisuajankohta 19.5.2021 15.57
Uutinen

Helsingin poliisi tutkii törkeitä veropetosepäilyitä, jotka kohdistuvat sähkömyyntiyhtiöön. Kokonaisuuteen liittyvien tapausten yhteenlaskettu rikoshyöty on tämänhetkisen arvion mukaan noin 6,5 miljoonaa euroa.

Poliisi tutkii epäselvyyksiä sähkömyyntiyhtiön toiminnassa neljänä törkeänä veropetoksena. Epäillyt veropetokset ovat tapahtuneet Helsingissä vuosina 2018–2021. Niiden epäillään liittyvän saman toimijan kolmeen eri yhtiöön ja rikoksesta epäillyn omaan henkilökohtaiseen verotukseen. Yhtiöt ovat harjoittaneet sähkön myyntiä suomalaisille kuluttaja- ja yritysasiakkaille.

Kaikkea yhtiöiden myyntiä ja arvonlisäveroja ei ole ilmoitettu vuosien varrella verottajalle. Toisinaan veroilmoituksissa on välitetty tiedoksi vääriä summia. Lisäksi yhtiöiden toiminnassa mukana olevan henkilön epäillään ilmoittaneen henkilökohtaisia tulojaan alakanttiin ja välttäneen näin tuloveroja.

– Tapauksen rikoshyöty on poikkeuksellisen suuri. Poliisin arvion mukaan yritysten toiminnassa epäillään vältetyn arvonlisäveroja yhteensä noin 6,5 miljoonan euron edestä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila.

Esimerkiksi yhden kolmesta yrityksestä epäillään jättäneen tilikaudella 2018 ilmoittamatta ja tilittämättä arvonlisäveroa yhteensä 522 000 euroa, tilikaudella 2019 yhteensä noin 2,7 miljoonaa euroa ja tilikaudella 2020 yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa. 

– Vaikuttaa siltä, että tämän yrityksen tappiollista toimintaa on rahoitettu näillä asiakkailta perityillä arvonlisäveroilla, toteaa tutkinnanjohtaja Marttila.

Poliisi on suorittanut tapauksessa kuulusteluja ja kiinniottotoimenpiteitä. Yksi henkilö on vangittuna. Kuulustelut jatkuvat edelleen.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen