Poliisi tutkii kolmea erillistä väkivaltatapausta Sinebrychoffin puistossa tai sen lähellä

Julkaisuajankohta 18.6.2021 15.34
Uutinen

Helsingin poliisilla on esitutkinnassa kaksi tapon yritystä ja yksi törkeä pahoinpitely, jotka ovat tapahtuneet Sinebrychoffin puistossa. Kaksi tapauksista sattui 30. toukokuuta ja yksi 5. kesäkuuta. Kaikki kolme tapausta ovat erillisiä, ja niihin liittyy myös muita rikosnimikkeitä. Puistossa ja sen ympäristössä on ollut molempina päivinä runsaasti nuoria viettämässä aikaa.

Poliisi tiedottaa tapauksista tutkinnallisista syistä tässä vaiheessa. Kaikkien tapausten esitutkinnat ovat kesken, ja tapahtumien kulku on monelta osin edelleen tutkinnan alla erityisesti kahdessa toukokuun lopun tapauksessa.

Tapon yritys sunnuntaina 30. toukokuuta Sinebrychoffin puistossa

Puistossa iltaa viettäneiden nuorten miesten välillä oli tullut riitaa hieman puolen yön jälkeen toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Ilmeisesti tämän riidan innoittamana paikalle oli tullut kaksi sekavasti käyttäytynyttä miestä, jotka olivat alkaneet haastaa seurueen kanssa riitaa.

– Tilanne oli edennyt siten, että paikalle tulleista miehistä toinen oli ottanut puukon esiin ja yrittänyt lyödä sillä maassa makaavaa miestä. Maassa makaavan kaveri oli yrittänyt estää puukotusta. Samalla toinen miehistä oli lyönyt ilmeisesti useamman kerran väliin tullutta miestä takaapäin ylävartalon alueelle, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Puukotusten jälkeen epäillyt olivat kävelleet pois paikalta. Heidän tunnistettiin ja tavoitettiin myöhemmin. Epäillyt vangittiin 3. ja 4. kesäkuuta. Molempia epäillään tapon yrityksestä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. 

Tapauksen epäillyt ja tapon yrityksen asianomistaja ovat noin 20-vuotiaita. Törkeän pahoinpitelyn yrityksen asianomistaja on alaikäinen.

Tapon yritys sunnuntaina 30. toukokuuta Albertinkadulla

Varhain sunnuntaiaamuna noin 20-vuotias mies A soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti, että häntä oli puukotettu Helsingissä. Esitutkinnassa on selvinnyt, että mies A oli ollut ystäviensä kanssa Sinebrychoffin, eli Koffin, puistossa, jossa tapahtui samana yönä edellä kuvailtu tapon yritys.

Tämä noin 20-vuotias mies A oli törmännyt lähellä puistoa niin ikään noin 20-vuotiaaseen mieheen B, jota oli epäillyt edellä kuvaillun väkivaltarikoksen tekijäksi. Tästä oli syntynyt tappelu, jossa useampi nuori mies oli hakannut ja potkinut maassa makaavaa miestä B. Tilanne videoitiin.

Jossain vaiheessa tappelua mies B oli ottanut esiin teräaseen, jolla hän oli lyönyt mies A:ta useamman kerran.

– Yksi lyönneistä oli osunut uhria, eli mies A:ta, rintakehään ja aiheuttanut hengenvaarallisen vamman. Toinen lyönti oli osunut uhria kaulan alueelle, kertoo rikostarkastaja Koski.

Poliisi pitää erittäin huolestuttavana sitä, että kukaan ei ilmoittanut tapahtumista hätäkeskukseen tai viranomaisille. Tapauksella oli useita silminnäkijöitä. Puukotettu itse otti yhteyttä hätäkeskukseen vasta, kun hänen vointinsa heikkeni puukotusvamman takia.

Törkeä pahoinpitely lauantaina 5. kesäkuuta Sinebrychoffin puistossa

23-vuotias mies oli viettämässä iltaa Mallaskadun eteläpuolella olevan mäen päällä. Paikalle oli tullut sittemmin 21-vuotiaaksi tunnistettu mies. Hän oli ilmeisesti lyönyt tai viiltänyt 23-vuotiasta uhria teräaseella olkapäähän miesten keskinäisen riidan päätteeksi.

Lyönnistä aiheutui uhrille syvä viiltohaava, joka vaati sairaalahoitoa.

– Rikoksesta epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole toistaiseksi tavoitettu. Motiivi on toistaiseksi selvityksen alla, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Kaikki kolme väkivaltarikoskokonaisuutta ovat tapahtuneet puistossa tai sen liepeillä, jossa on ollut kokoontuneena noin 100–200 nuorta tai nuorta aikuista.

Poliisin näkökulmasta vaikuttaa varsin huolestuttavalta se, miten osa paikallaolijoista oli suhtautunut vakaviin, henkeä uhkaaviin väkivallantekoihin. Esimerkiksi yksi uhreista kertoi kuulustelussa, että hänen ympärilleen kerääntyi teon jälkeen paljon ihmisiä, jotka alkoivat kuvaamaan tilannetta.

– Vastaavissa tilanteissa oikea toimintatapa on ripeä soitto hätäkeskukseen, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uutinen