Poliisi tutkii onnettomuutta, ilotulitteen varomatonta käsittelyä ja varkauksia Länsi-Uudellamaalla

Julkaisuajankohta 14.11.2023 9.00
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii parhaillaan Espoossa tapahtunutta skootterionnettomuutta, Lohjalla tapahtunutta ilotulitteen varomatonta käsittelyä sekä lukuisia pakettiautoihin kohdistuneita varkauksia.

15-vuotias skootterikuljettaja osui esikouluikäiseen lapseen Espoossa

Poliisi epäilee 15-vuotiaan nuoren syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä vammantuottamukseen, kun hän osui skootterillaan esikouluikäiseen lapseen Espoossa 8.11. Onnettomuus tapahtui koulun pihalla.

Skootteria kuljettanut nuori oli ajanut kohti koulun pääovia, kun lapsi oli juossut hänen eteensä. Nopeutta skootterilla oli tapahtumahetkellä ollut noin 35 kilometriä tunnissa. Kuljettaja, jonka kyydissä oli toinen nuori, ei ennättänyt väistää lasta. Skootteri osui lapseen, ja hän kaatui maahan. Myös skootteri matkustajineen kaatui. Lapsi sai sairaalahoitoa vaativia vammoja. 

Onnettomuuden jälkeen tapahtuneesta on liikkunut huhuja. Skootterin on esimerkiksi väitetty olleen valoton. Poliisi voi kuitenkin esitutkinnan perusteella todeta, että valot ovat toimineet ja olleet päällä.

− Jos joku vielä haluaa jotakin juttua laittaa tapahtuneesta liikkeelle, voisi se olla esimerkiksi muistutus siitä, että niin tähän onnettomuuteen liittyvän koulun kuin lähes jokaisen muun koulun pihalla mopoilla ja muilla moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla ajaminen on lähtökohtaisesti ehdottomasti kielletty. Kiellon syynä on tämän onnettomuuden kaltaisten tilanteiden estäminen jo ennalta, sanoo komisario Hannu Kontola.

Kaksi nuorta sytyttivät ilotulitteen lohjalaisessa kauppakeskuksessa

Poliisi tutkii varomattomana käsittelynä tapausta, jossa kaksi nuorta sytyttivät ilotulitteen Lohjalla sijaitsevassa Prisma-kauppakeskuksessa sunnuntaina 12.11. noin kello 18.

Nuoret olivat sytyttäneet ilotulitteen apteekin edessä ja juosseet sitten pois paikalta. Ilotulite räjähti kohti kattoa. Tapahtumapaikalla liikkui useita ihmisiä, jotka säikähtivät tapahtunutta. 

− Sen lisäksi, että tilanne aiheutti pelkoa sivullisissa, olisi tilanne voinut aiheuttaa heille vakavia vammoja. Onneksi kukaan ei kuitenkaan tällä kerralla loukkaantunut, sanoo rikosylikonstaapeli Jari Saarelainen.

Poliisi pyytää havaintoja tilanteeseen liittyen. Ne voi välittää sähköpostiin vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 413 031 (vastaaja). 

Useista pakettiautoista on anastettu työkaluja

Poliisilla on tällä hetkellä tutkinnassa lukuisia varkauksia ja varkauden yrityksiä, joissa pakettiautoista on viety niissä säilytettyjä työkaluja. Tapauksia löytyy ennen kaikkea Espoosta mutta myös esimerkiksi Kirkkonummelta sekä Lohjalta. Osa pakettiautoista on yksityisomistuksessa, osan taas omistaa yritys. Useissa tapauksissa rikoksella aiheutettu vahinko on merkittävä.

Poliisi ohjeistaa, että kun pakettiauton omistaja tai sitä käyttävä henkilö huomaa autossa olleiden tavaroiden tulleen varastetuksi, hän ilmoittaisi siitä ensi sijassa hätäkeskukseen. Hätäkeskuksessa arvioidaan tilannekohtaisesti, kannattaako paikalle lähettää poliisipartio. Tarvittaessa hätäkeskus vaihtoehtoisesti suosittelee tekemään sähköisen rikosilmoituksen.

− Osa nyt tutkittavana olevien tapausten asianomistajista on tehnyt varkaudesta jälkikäteen sähköisen rikosilmoituksen, mikä on tietenkin oikein ja hyvä asia. Etenkin tuoreena tietoon tulevissa tapauksissa poliisilla voisi kuitenkin olla mahdollista hankkia näyttöä ja tietoa epäillyistä teknisellä tutkinnalla. Näin poliisin mahdollisuudet päästä epäiltyjen tekijöiden jäljille myös paranevat, kertoo rikosylikonstaapeli Niklas Santanen.

Espoo Kirkkonummi Liikenne Lohja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen