Poliisi valvoi mopojen käyttöä ja kuntoa Itä-Suomessa

Julkaisuajankohta 17.5.2022 12.30
Uutinen

Yleisiä puutteita poliisin tarkastamissa mopoissa oli riittämätön renkaan kulutuspinta, viat valoissa, pakoputkissa, jarruissa ja iskuvaimentimissa sekä rekisterikilven kiinnityksessä. Itä-Suomen poliisi kannustaa huoltajia tarkkailemaan nuorten käyttämien mopojen kuntoa.

Poliisi valvoi 13.–15.5.2022 koko maassa mopoja ja muita kevyitä kaksi- ja nelipyöräisiä ajoneuvoja sekä niiden kuljettajia. Valvonnassa kiinnitettiin huomiota kuljettajien kuntoon, ajo-oikeuden riittävyyteen, suojakypärän käyttöön, liikennesääntöjen noudattamiseen sekä ajoneuvojen rakenteeseen ja kuntoon. 

Poliisi valvoi myös mopojen aiheuttamia meluhäiriöitä sekä äänenvaimennuksen lainmukaisuutta ja riittävyyttä. Itä-Suomessa poliisi on saanut aikaisempina kesinä ja kuluvan kevään aikana valvontapyyntöjä erityisesti häiritsevän kovaäänisistä mopoista. Poliisi voi pelkän kuulohavainnon perusteella määrätä selvästi kohtuutonta melua aiheuttavat ja siten äänenvaimennukseltaan tehottomat mopot valvontakatsastukseen. Poliisi voi tehdä mopoille myös erityisiä melunmittauksia. 

Tiedätkö sinä, missä kunnossa lapsesi mopo on?

Viikonlopun aikana Itä-Suomen poliisi tarkasti useita kymmeniä mopoja hyvässä yhteistyössä nuorten kanssa. Valtaosassa poliisin tarkastamista mopoista oli puutteita. Yleinen puute oli riittämätön renkaan kulutuspinta. Muita puutteita oli viat valoissa, pakoputkissa, jarruissa ja iskuvaimentimissa sekä rekisterikilven kiinnityksessä. Näihin vikoihin poliisi puuttui antamalla neuvoja ja korjausehdotuksia, ja myös sakottamalla. Viritetty tai kunnoltaan vaatimusten vastainen mopo on vaaraksi kuljettajalle itselleen, että muulle liikenteelle. 

– Kun olen kysynyt nuorilta heidän mielipidettään poliisin mopovalvonnasta, vastaus on usein ollut, että on hyvä että edes poliisi välittää, kun kotona ei välitetä. Tämän vilpittömästi turhautuneen ja karun lausahduksen olen kuullut useamman nuoren suusta, kertoo komisario Seppo Porokka Itä-Suomen poliisilaitokselta. 

– Näinhän se tilanne on edelleen, mopoilukausi on vasta aluillaan ja jo nyt liikenteessä olevista mopoista huomattavassa osassa on vikaa. Poliisille tämä kertoo siitä, että kaikissa kodeissa ei olla tietoisia nuoren käyttämän kulkupelin kunnosta, Porokka jatkaa.

Valvonnan aikana poliisi oli yhteydessä kiinnijääneiden nuorten vanhempiin ja poliisi tulee jatkamaan näitä yhteydenottoja myös myöhemmin. Mopoilu on nuorelle hyvä harrastus, kun nuorta kannustetaan turvallisiin valintoihin tieliikenteessä. Nuorena opittu ja omaksuttu turvallinen ja muut huomioiva ajotapa kantaa hedelmää myös myöhemmin, kun kuljettaja siirtyy isompiin kaksipyöräisiin tai auton rattiin.  

– Kannustan vanhempia ja muita huoltajia olemaan kiinnostuneita omien lastensa mopoilusta. Kotona on hyvä keskustella pelisäännöistä ja puuttua riskikäyttäytymiseen ajoissa. Olemalla hyvä roolimalli vanhempi antaa omalla asenteellaan ja esimerkillään huomattavan vaikutuksen nuoren tulevalle liikennekäyttäytymiselle, Porokka kiteyttää.
 

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Liikenne Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Uutinen