Poliisi valvoo päättäjäisviikonloppuna yhdessä nuorisotoimen kanssa

Julkaisuajankohta 2.6.2023 15.13
Uutinen

Koulut päättyvät lauantaina ja koittaa kauan odotettu kesäloma. Kuten tapana on, nuoriso kokoontuu juhlimaan päättäjäisviikonloppua. Poliisi valvoo tehostetusti yhdessä nuorisotoimen kanssa nuorten kokoontumispaikkoja. Terveisimme ovat tänäkin vuonna samat: nuoret - älkää jättäkö kaveria yksin ja pyytäkää meiltä apua, ja vanhemmat - pitäkää puhelimenne päällä ja vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun.

Poliisi on varautunut ylimääräisillä resursseilla tulevaan koulujen päättäjäisviikonloppuun. Teemme viikonlopun aikana valvontaa yhteistyössä Kaakon alueen jalkautuvan nuoristoimen kanssa. 

- Poliisin tehtävänä on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonta yleisillä paikoilla. Lisäksi meillä on tulevana viikonloppuna valtakunnallinen päihdevalvontateema, jossa tehostettua valvontaa suoritetaan erityisesti nuoriin kohdistuvien alkoholihaittojen ehkäisemiseksi. Valvontaa tehdään siellä, minne nuorisoa kokoontuu, kertoo komisario Kalle Heijari Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Päihdevalvontateeman mukaisesti koulujen päättäjäisviikonloppuna tehostettua valvontaa suunnataan erityisesti päihteiden anniskelu- ja vähittäismyyntiin sekä välitykseen alaikäisille, alaikäisten luvattomaan alkoholin nauttimiseen ja hallussapitoon, sekä alkoholin nauttimisesta aiheutuvaan häiriöön yleisillä paikoilla. 

Alkoholilain 13 luvun 84 §:n mukaan alkoholijuoman välittäminen ja luovuttaminen on kielletty alle 18 -vuotiaalle. Poliisi toivoo, että myös vanhemmat muistavat tämän. 
Alkoholilaki 13 luvun 83 §:n 2 momentin mukaan henkilö, joka on 20 vuotta nuorempi, ei saa pitää hallussa väkevää alkoholijuomaa ja henkilö, joka on 18 vuotta nuorempi, ei saa pitää hallussa mietoa alkoholijuomaa. 

- Mikäli alaikäisen hallusta löydetään alkoholijuomia, poliisi ottaa ne pois ja hävittää ne. Poliisilla on alkoholilain 13 luvun 86 §:n 1 momentin mukaan oikeus ottaa alkoholipitoiset aineet pois henkilöiltä, joilla ei ole oikeutta pitää niitä hallussaan. 

Alkoholia hallussaan pitävät alaikäiset syyllistyvät alkoholirikkomukseen. Huumausaineita hallussa pitävä syyllistyy hän huumausaineen käyttörikokseen tai huumausainerikokseen.

- Jokaisesta alaikäistä, jonka hallusta löydetään alkoholia tai huumausaineita, tehdään ilmoitus sosiaaliviranomaiselle sekä huoltajille. Siksi vanhempien onkin syytä pitää puhelimet auki ja vastata tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun, jos oma nuori on juhlimassa koulunpäättäjäisiä kodin ulkopuolella.

- Haluamme muistuttaa nuoria siitä, että poliisilta voi aina tulla pyytämään apua. Ylilyöntejä juhlinnassa voi sattua kelle tahansa. Älkää jättäkö kaverianne yksin, jos hän ei pysty huolehtimaan itsestään. Jos ei poliisia tai muuta auttavaa tahoa ole näköetäisyydellä, aina voi soittaa hätänumeroon 112, sieltä neuvotaan ja ohjataan oikeanlaiseen toimintaan.

- Lisäksi haluamme toivottaa kaikille koulunsa päättäville erinomaista ja turvallista kesää!

Kaakkois-Suomen poliisilaitos Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta