Poliisi valvoo suojattomien tienkäyttäjien liikennekäyttäytymistä ja turvallisuutta

Julkaisuajankohta 30.9.2022 13.22
Uutinen

Poliisi valvoo tehostetusti suojattomien tienkäyttäjien liikennesääntöjen noudattamista ja turvallisuutta maanantaina 3.10.2022.

Valvontaa suunnataan erityisesti pyöräilijöiden ja kevyen sähköajoneuvon kuljettajiin. Valvonnassa keskitytään liikennevalojen noudattamiseen, pyöräilijöiden ja kevyen sähköajoneuvon kuljettajien jalkakäytävillä ajamiseen, väistämissääntöjen noudattamiseen sekä ajovalojen käyttöön pimeän ja hämärän aikaan. 

Valvontaa kohdennetaan myös moottorikäyttöisiin ajoneuvoihin.

Valvontapäivänä puututaan myös suojattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo. 

Kallion mukaan valvonnassa puututaan pääasiassa tapauksiin, jossa ajoneuvoa on laittomasti pysäytetty tai pysäköity jalkakäytävälle, suojatielle, pyörätielle, pyörätien jatkeelle tai viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai risteävää pyörätien jatketta. Pysäköinninvalvonta toteutetaan yhteistyössä kunnallisen pysäköinninvalvonnan kanssa.

Suojattomien osuus tieliikenteen kuolonuhreista suuri

– Suojattomien tienkäyttäjien osuus tieliikenteen kuolonuhreista Euroopan unionissa oli 47 prosenttia (luvuissa ovat mukana mooottoroidut kaksipyöräiset ajoneuvot) vuonna 2017. Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio sanoo.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan (poliisin tietoon tulleet) viime vuonna tieliikenteessä loukkaantui 534 pyöräilijää sekä 255 jalankulkijaa ja 598 motoristia. 

- On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki pyöräilijöiden onnettomuudet, varsinkaan ns. yksittäisonnettomuudet, joissa ei ole muita osallisia, eivät tule poliisin tietoon ja eivät täten päädy viralliseen tilastoon. Eli loukkaantuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin ns. virallinen tilasto, Kallio muistuttaa.