Poliisi varoittaa huijausviesteistä

18.1.2021 13.03
Uutinen

Poliisi varoittaa sähköpostilla tulleista kiristysviesteistä, joissa kerrotaan, että huijarilla on halussaan uhrista arkaluonteista video- tai kuvamateriaalia. Viesteissä vaaditaan bitcoineja maksettavaksi tai materiaali levitetään. Poliisi muistuttaa, että lunnaita ei tule maksaa.

Kaakkois-Suomen poliisille on tehty tämän vuoden alussa useampi rikosilmoitus tällaisista kiristysviesteistä. Viestit ovat olleet saapuneissa viesteissä ja viestien lähetysosoite on myös naamioitu siten, että viesti näyttää siltä, kuin se tulisi vastaanottajan omasta sähköpostiosoitteesta. 

Alla on Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeita huijausviestien varalle:

  • Jos viestissä mainittu salasana on edelleen käytössä joissakin palveluissa tai järjestelmissä, kannattaa nämä salasanat vaihtaa välittömästi. Muutoin uhkausviesteihin ei ole tarvetta reagoida eikä huijareille kannata maksaa lunnaita.
  • Eri salasanojen käyttäminen eri palveluissa takaa sen, että yhden salasanan vuotaminen ei automaattisesti johda muiden käyttäjätilien salasanojen paljastumiseen.
  • Vahva salasana suojelee arvaamiseen perustuvilta hyökkäyksiltä ja tunkeutumisyrityksiltä.
  • Jos on huolissaan tietokoneen tai mobiililaitteen kameran kaappaavista haittaohjelmista, voi kameran peittää esimerkiksi teipillä, tarralla tai tarkoitukseen suunnitellulla, tietokoneen kameran päälle kiinnitettävällä suojalla, joka mahdollistaa kameran käyttämisen tarvittaessa ja peittää sen muina aikoina.
  • Haittaohjelmilta voi parhaiten suojautua pitämällä tietokoneen käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistopäivitykset ajan tasalla sekä asentamalla ohjelmia vain luotetuista lähteistä. Tässä kampanjassa ei kuitenkaan ollut kyseessä haittaohjelman avulla taltioitu materiaali vaan puhdas huijaus.

Lisätietoja Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.
 

Liikennerikokset Etelä-Karjalassa

Luumäellä tapahtui kahden henkilöauton välinen törmäys 15.1. Toinen kuljettajista ajoi keskellä tietä ja vastaan ajanut kuljettaja yritti väistää tien laitaan, mutta autojen etukulmat osuivat törmäyksessä toisiinsa. Toinen kuljettaja vietiin Etelä-Karjalan keskussairaalalle tarkistuttamaan vammansa, joista poliisi ei tiedota enempää. Poliisi tutkii asiaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Poliisi tavoitti liikennevalvonnan yhteydessä Etelä-Karjalassa viikonloppuna yhteensä kuusi rattijuopumuksesta epäiltyä kuljettajaa. Näistä kuljettajista neljän epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen. Yhden kuljettajan epäillään ajaneen huumausaineen vaikutuksen alaisena. Poliisi tavoitti kuljettajat Luumäeltä, Lappeenrannasta Lapveden ja Alakylän kaupunginosassa, Imatralta ja Parikkalasta.
 


 

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen
Kaakkois-Suomen poliisilaitos
huijaus
liikennerikokset
rikosasiat