Poliisi varoittaa huijausyrityksistä

30.3.2021 12.23
Uutinen

Kaakkois-Suomen poliisille on tehty Etelä-Karjalassa useita ilmoituksia erilaisista huijausyrityksistä. Poliisi haluaa muistuttaa, että mikään viranomainen tai pankki ei pyydä henkilö- tai pankkitietoja puhelimitse tai sähköpostitse.

Valepoliisin huijaussoitot

Kaakkois-Suomen poliisille on tänä vuonna muutama rikosilmoitus, joissa poliisiksi esittäytynyt soittaja on tiedustellut puhelimessa pankkitietoja.

Puhelut ovat tulleet tuntemattomasta numerosta ja soittaja on puhunut suomea. Uhreiksi valikoituvat yleensä iäkkäämmät ihmiset. Soittajat ovat esimerkiksi kertoneet, että pankkikortti on kopioitu ja pyytäneet pankkitunnuksia, jotta pankkitili saataisiin suljettua. Pankkitunnukset saatuaan huijarit ovat tehneet luvattomia tilisiirtoja. 

Poliisi muistuttaa, että poliisi ei koskaan kysy puhelimessa pankkitunnuksia. Verkkopankkitunnuksia tai korttitietoja ei tule koskaan antaa ulkopuoliselle.

Huijaussoitot ja sähköpostit pankin nimissä

Kaakkois-Suomen poliisille on tehty Etelä-Karjalassa tammi-maaliskuun aikana muutamia rikosilmoituksia, joissa pankin virkailijaksi esittäytynyt soittaja on kertonut, että tililtä on yritetty tehdä luvattomia siirtoja ja tiedustellut puhelimessa pankkitietoja tilin sulkemista varten.

Huijauksia on tehty myös sähköpostitse, jolloin ”pankilta” on tullut sähköpostilinkki, jota kautta pääsisi lukemaan luottamuksellisen viestin. Linkin avaamisen jälkeen sivusto on pyytänyt syöttämään verkkopankkitunnukset.

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnustietoja tai henkilötietoja ei pidä koskaan luovuttaa, jos ei ole varma vastaanottajasta. Viranomaiset, rahalaitokset tai muut asialliset tahot eivät koskaan kysy tällaisia tietoja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestillä. Jos olet epävarma, onko kyseessä huijaus, sulje puhelu ja soita viranomaisen tai yrityksen omaan viralliseen numeroon. Väärinkäytösepäilyssä kannattaa sulkea pankkikorttisi pankin palvelussa ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille.

Huijausviestit arvonnoista ja postitoimituksista

Kaakkois-Suomen poliisille on Etelä-Karjalassa tammi-maaliskuun aikana useampi rikosilmoitus, joissa puhelimeen, Facebookiin tai sähköpostiin on tullut viesti, jossa ilmoitetaan arvontavoitosta, jonka lunastamiseksi pitää maksaa pyydetty pieni summa etukäteen. 

Huijauksia on tehty myös postin nimissä, joissa puhelimeen tai sähköpostiin on tullut tekstiviesti, jossa pyydetään maksamaan postitoimituskuluja. 
Viesteissä on yleensä linkki, jonka avaamisen jälkeen sivusto on pyytänyt syöttämään verkkopankkitunnukset tai viestiin pyydetään vastaamaan pankkikorttitiedot, jotka luovuttamalla tililtä on tehty luvattomia tilisiirtoja.

Poliisi muistuttaa, että verkkopankkitunnuksia tai korttitietoja ei tule koskaan antaa ulkopuoliselle.

Microsoft huijaukset

Kaakkois-Suomen poliisille on tehty Etelä-Karjalassa tammi-maaliskuun aikana muutamia rikosilmoituksia, joissa soittaja on esittäytynyt Microsoftin teknisenä tukena ja tiedustellut puhelimessa pankki- ja henkilötietoja. 

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnustietoja tai henkilötietoja ei pidä koskaan luovuttaa, jos ei ole varma vastaanottajasta. Viranomaiset, rahalaitokset tai muut asialliset tahot eivät koskaan kysy tällaisia tietoja puhelimitse. Jos olet epävarma, onko kyseessä huijaus, sulje puhelu ja soita viranomaisen tai yrityksen omaan viralliseen numeroon. Väärinkäytösepäilyssä kannattaa sulkea pankkikorttisi pankin palvelussa ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille.

Kiristysviestit

Kaakkois-Suomen poliisille Etelä-Karjalassa tammi-maaliskuun aikana useampi rikosilmoitus, jossa sähköpostiin on tullut kiristysviesti, jossa kerrotaan, että huijarilla on halussaan uhrista arkaluonteista video- tai kuvamateriaalia ja vaaditaan bitcoineja maksettavaksi. Saapuneissa viesteissä viestien lähetysosoite on myös naamioitu siten, että näyttää siltä, kuin viesti tulisi vastaanottajan omasta sähköpostiosoitteesta. 

Poliisi muistuttaa, että huijareille ei tule koskaan maksaa pyydettyjä summia.


Miten suojaudut huijaukselta

 • Älä anna puhelimitse tai sähköpostitse henkilö- tai pankkitietojasi.
 • Jos olet epävarma, onko kyseessä huijaus, sulje puhelu ja soita viranomaisen tai yrityksen omaan viralliseen numeroon.
 • Älä maksa vaadittuja summia.
 • Älä avaa epäilyttäviä linkkejä sähköpostissa tai puhelimessa.
 •  Älä luota sokeasti sähköpostin lähettäjätietoihin ja tarkista selaimen kohdeosoite.
 • Vaihda salasana. Vahva salasana suojelee arvaamiseen perustuvilta hyökkäyksiltä ja tunkeutumisyrityksiltä.
 • Jos on huolissaan tietokoneen tai mobiililaitteen kameran kaappaavista haittaohjelmista, voi kameran peittää esimerkiksi teipillä.
 • Haittaohjelmilta voi parhaiten suojautua pitämällä tietokoneen käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistopäivitykset ajan tasalla sekä asentamalla ohjelmia vain luotetuista lähteistä.
 • Varoita läheisiäsi ja keskustelkaa petosyritysten vaaroista.

Toimi näin, jos tulet huijatuksi

 • Tee poliisille rikosilmoitus. Rikosilmoituksen tehdään osoitteessa: https://poliisi.fi/tee-rikosilmoitus
 • Ilmoita asianosaisille. Jos huijausviesti on tehty esimerkiksi pankin nimissä, ilmoita asiasta pankille, jotta he voivat varoittaa muita asiakkaita.
 • Estä vahingot. Ilmoita pankkiisi, jotta korttisi voidaan sulkea ja vaihda tarvittaessa salasanasi.
 • Apua on tarjolla. Poliisi haluaa muistuttaa, että Rikosuhripäivystys (RIKU) on tukipalvelu, jonka tehtävänä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa. Etusivu - Rikosuhripäivystys (riku.fi) 

PYSÄHDY! Havahdu. Hae apua.

Pysähdy! -kampanjan tavoitteena on pysäyttää, havahduttaa ja kannustaa ihmisiä hakemaan apua ajoissa sekä oikeilta tahoilta. Kampanjaa on poimittu viisi koronatilanteen aikana poliisin analyysissa erityisesti korostunutta ilmiötä: mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, lähisuhdeväkivalta, nettipetokset ja liikenneturvallisuus. 

Tutustu Poliisin pysähdy kampanjaan: Pysähdy! -kampanja - Poliisi ja Poliisitubeen: Pysähdy-kampanja: Petokset - YouTube

Tutustu myös Kyberturvallisuuskeskuksen ja Kuluttajaliiton ohjeisiin:

Näin suojaudut nettihuijaukselta | Kyberturvallisuuskeskus
Huijarit kuriin! -hanke | Kuluttajaliitto
 

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen
Kaakkois-Suomen poliisilaitos
huijaus