Polisen varnar för två aktiva bedrägerier i Finland

Utgivningsdatum 10.6.2021 13.14
Nyhet

För tillfället sker omfattande fiske av finländares nätbankskoder. Också sabotageprogrammet FluBot har kommit till Finland.

Sabotageprogrammer FluBot

Det så kallade FluBot-sabotageprogrammet har kommit till Finland. Sabotageprogrammet sprids med sms i Android-apparater. Ett sms på finska av typen "följ ditt paket" innehåller en nätlänk som för målsäganden till en nätsida med ett sabotageprogram. På nätsidan uppmanas användaren att i sin apparat installera en applikation som inte finns i den officiella appbutiken Google Play. Applikationen innehåller ett dolt sabotageprogram.  Ett installerat FluBot-sabotageprogram ger omfattande besittningsrätt till apparaten. Sabotageprogrammet kan till exempel snoka reda på användarens bankkoder och betalkortsuppgifter och skicka stora mängder sms från den förorenade apparaten och på det sättet sprida sabotageprogrammet vidare. Med hjälp av de uppgifter de kriminella snokat reda på kan de till exempel överföra tillgångar från användarens bankkonton. 

Så här kan du förhindra att din apparat smittas med FluBot-sabotageprogrammet:

- Öppna inga länkar du får med sms.
- Installera inga applikationer som inte finns i appbutiken.
- Favorisera transporttjänsternas officiella applikationer som finns i appbutiken för att följa med paket och brev.
- Berätta om fenomenet för nära och kära.

Om du har installerat ett sabotageprogram i din apparat:

- Återställ fabriksinställningarna för att få bort sabotageprogrammet.
- Kontakta din bank om du använde en bankapplikation eller betalkortsuppgifter. Gör en polisanmälan om dina ekonomiska förluster.
- Byt lösenorden till de tjänster du använder med apparaten.
- Kontakta din teleoperatör. Avgiftsbelagda meddelanden kan ha skickats från din anslutning.

Bedrägerier i bankernas namn

Just nu pågår omfattande fiske av nätbankskoder.  För dessa brott utnyttjas bluffmeddelanden och sökmotorernas s.k. sökmotoroptimeringar. Bluffmeddelanden i bankens namn skickas antingen med sms eller e-post. Meddelandena innehåller en nätlänk som leder till inloggning på en falsk sida som förvaltas av kriminella.  Efter det att användaren skrivit in sina nätbankskoder på den falska banksidan har de kriminella åtkomst till användarens tillgångar. 

Vid bedrägerier som sker så att målsäganden letar upp sin banks sida via en sökmotor, kommer den falska nätbanksidan som skapats av kriminella i toppen av sökresultaten. Då användaren loggar in på den falska banksidan kommer gärningsmannen åt målsägandens tillgångar. 

Kom ihåg följande:

•    Logga inte in i din nätbank med länkar du får med sms eller e-post eller via ett sökresultat du får med en sökmotor. 
•    Lägg till din nätbanks adress som bokmärke eller favorit i din webbläsare.  
•    Favorisera bankens egen mobilapplikation, som är det säkraste alternativet.
•    Informera dina nära och kära om fenomenet.

Om du i din nätbank upptäcker betalningar till eller från kontot som inte hör dit, kontakta omedelbart din bank och polisanmäl saken.

Brott och utredning Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet