Poliisi varoittaa pankin nimissä tehdyistä verkkohuijauksista

10.6.2021 12.56
Uutinen

Itä-Suomen poliisilaitos varoittaa pankin nimissä tehdyistä verkkohuijauksista ja kehottaa olemaan tarkkana verkossa tapahtuvassa pankkiasioiden hoidossa.

Poliisin tietoon on tullut tämän viikon aikana useampi tapaus, joissa ihmisiä on jälleen huijattu internetin hakukoneita manipuloimalla hakeutumaan huijareiden tekemälle pankin valesivulle. Erehdyttävästi aidolta näyttävän pankin valesivun kautta on huijattu tai yritetty huijata rahaa. Poliisi kehottaa ihmisiä olevaan tarkkana verkossa asioidessaan, eikä pankin sivuille kannata mennä hakukoneiden kautta vaan opetella tekemään kirjautuminen suoraan pankin omien verkkosivujen kautta tai käyttämään pankin omia mobiilisovelluksia.

- Oman pankin verkkopalvelusivuille kannattaa tehdä omalle tietokoneelle pikalinkki ja hoitaa pankkiasiat aina tämän tutun ja turvallisen linkin kautta. Mikäli käyttää puhelinta tai tablettia, niin silloin kannattaa käyttää oman pankin valmista sovellusta pankkiasioiden hoitoon, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Juha Korhonen. 

Korhosen mukaan valesivulle syötetyt tiedot päätyvät suoraan rikollisten käsiin ja tämä on mahdollistanut uhrin tilillä olleiden rahavarojen siirron rikollisten tileille. 
- Viime aikoina on myös esiintynyt ainakin kaksi muuta tekotapaa, joilla on kalasteltu pankkitunnuksia. Pankin nimissä on lähetetty joko tekstiviesti tai sähköposti, jotka sisältävät linkin. Linkin avaamalla uhri päätyy rikollisten sivulle, jonne pitää kirjautua pankkitunnuksilla ja samalla tunnukset päätyvät rikollisille, Korhonen kertoo.

Kuluvana vuonna eri tavoin tehtyjen huijausten kautta rikolliset ovat aiheuttaneet jo useiden miljoonien eurojen vahingot yksittäisille asianomistajille.

Nopealla reagoinnilla voidaan minimoida vahingot   

Paras keino ehkäistä rikoksia on levittää tietoisuutta huijauksista ja keskustella asiasta oman lähipiirin kanssa. Jos herää epäily siitä, että on joutunut huijatuksi, on tärkeää reagoida välittömästi. Ripeät alkutoimenpiteet parantavat poliisin mahdollisuuksia saada rahat palautettua sekä rikolliset kiinni. 

– Kaikki kulunut aika auttaa rikoksentekijää ja hankaloittaa uhrin tilannetta. Varat siirtyvät eri tilien kautta nopeassa tahdissa Suomesta myös ulkomaille, jolloin siirrettyjen varojen takaisin saanti ja poliisin tutkinnan työ hankaloituu, rikoskomisario Korhonen kertoo. 

Ensimmäiseksi tulee ottaa välittömästi yhteys omaan pankkiin ja kertoa huijausepäilystä. Pankkia tulee pyytää palauttamaan kaikki rahasiirrot ja sulkemaan tilit. 
Jos et ole täysin varma verkkopankin sivustosta tai tunnistuspyynnöstä, niin muista seuraavat:

1. Älä klikkaa tekstiviesteissä tai sähköposteissa olevia linkkejä
2. Internetissä varmistu aina, että olet pankin aidoilla verkkosivulla eli tarkasta verkko-osoite varsinkin, jos olet siirtynyt pankin sivulle hakukoneen kautta
3. Älä anna pankkitunnuksiasi kenellekään ulkopuoliselle, viranomaiset tai pankit eivät kysy pankkitunnuksia puhelimella, tekstiviestillä tai sähköpostilla
4. Mikäli epäilet tulleesi huijatuksi tai sinua yritetään huijata, niin ilmoita tapaus viipymättä poliisille sekä omalle pankillesi
 

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Rikokset ja tutkinta Uutinen
Itä-Suomen poliisilaitos
huijaus
petos
rikosasiat