Poliisi varoittaa – poliisijohdon nimissä lähetetty huijausviestejä

Julkaisuajankohta 7.9.2022 13.46
Uutinen

Kaakkois-Suomen poliisin tietoon on tullut tapauksia poliisinjohdon nimissä lähetetyistä huijaussähköposteista.

Viestissä vastaanottajaa lähestytään oikeustoimilla tekaistuun rikosepäilyyn liittyen. Vastaanottajaa pelotellaan tuomioistuimen haasteella, pidätysmääräyksellä ja rekisteröimisellä kansalliseen rikollisten rekisteriin. Viestissä kehotetaan ilmoittautumaan sähköpostilla lyhyen määräajan kuluessa. Tekstissä käytetty kieli on huonoa suomea.

Poliisi muistuttaa, että kaikkien epäilyttävien viestien suhteen tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. On vaara, että linkkejä ja liitteitä avaamalla laitteelle asentuu haittaohjelma. Viesteillä saatetaan kalastella myös esimerkiksi salasanoja tai pankki- ja käyttäjätunnuksia.

Jos saat edellä kuvatun poliisin nimissä lähetetyn sähköpostin, poista se avaamatta viestin liitteitä ja linkkejä. Jos olet jo vastannut sähköpostiin ja antanut pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus.

Poliisin nimissä lähetettyjä huijaussähköposteja voidaan tutkia esimerkiksi nimikkeillä virkavallan anastus sekä petos tai petoksen yritys.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos Kymenlaakso Rikokset ja tutkinta Uutinen