Poliisi varoittaa sijoitushuijauksista – Huijausten kohteet menettäneet jopa satoja tuhansia euroja

Julkaisuajankohta 29.7.2024 9.14
Uutinen

Sijoitushuijauksissa ihmisiä houkutellaan sijoittamaan aluksi yleensä hyvin mitättömiltä vaikuttavia, pieniä summia rahaa eri kanavia pitkin. Ajan myötä heitä painostetaan sijoittamaan yhä suurempia summia voittojen kotiuttamiseksi. Poliisi kehottaa keskustelemaan yleistyneestä ilmiöstä lähipiirissä.

Verkkoavusteisten omaisuusrikosten tutkintaan erikoistunut valtakunnallinen yksikkö aloitti toimintansa 1.5.2024 Tampereella Sisä-Suomen poliisilaitoksessa. Yksikön luomassa tilannekuvassa on tullut ilmi useita törkeitä maksuvälinepetoksia. Kyseessä ovat sijoitushuijaukset, joissa asianomistajat ovat sijoittaneet varojaan ja lainarahaa virtuaalivaluuttaan ja menettäneet lopulta kymmeniä tuhansia, jopa satoja tuhansia euroja huijareille. Usein tapahtunut rikos tulee ilmi vasta siinä vaiheessa, kun varoja on mahdoton saada takaisin.

Poliisin näkökulmasta sijoitushuijaukset ovat haasteellisia osin siksi, että tekoaika ajoittuu usein pitkälle aikavälille ja varoja on siirretty vähitellen. Huijaus voi tulla ilmi vasta, kun varojen luvattu tulouttaminen ei toteudu. Epäiltyjen jäljille pääseminen vaatii laajoja ja kansainvälisiä tutkintatoimia. Vaikka verkossa tapahtuvat maksuvälinepetokset ja sijoitushuijaukset ovat yleistyneet, niitä varjostaa asianomistajan asiasta kokema häpeä; toisinaan arastellaan avun pyytämistä, asiasta muille kertomista tai edes poliisille rikoksen ilmoittamista.

Poliisi painottaa, että rikoksen uhrin ei tule kantaa häpeää huijatuksi tulemisestaan. Nykypäivän huijaukset ovat ammattimaisesti toteutettuja ja niihin voi haksahtaa kuka tahansa. Ilmiö on hyvä saattaa yleiseen keskusteluun myös lähipiirissä.

Näin sijoitushuijaus toimii

Tyypillisessä tapauksessa asianomistaja on aluksi sijoittanut maltillisen summan virtuaalivaluuttasijoituspalveluja tarjoavaan kansainväliseen yhtiöön. Useissa tapauksissa palvelua mainostetaan julkisuuden henkilön nimellä tai kasvoilla. 

Sijoitusyhtiön palveluneuvoja ottaa henkilökohtaisesti puhelimitse tai viestitse yhteyden sijoittajaan. Myyntipuheiden ja paineen ansiosta maltillinen ensisijoitus johtaa usein todella suuriin sijoitussummiin ja lopulta taloudellisiin menetyksiin, kun sijoitetut varat jäävät asianomistajan ulottumattomiin. 

Joissain tapauksissa asianomistaja sijoittaa jo olemassa olevien varojensa lisäksi myös läheistensä varoja ja velkarahaa. Ylivelkaantuminen voi tapahtua huomaamatta sijoitusvoittojen toivossa. 

Ilmoita poliisille ja pankkiin, jos epäilet joutuneesi huijauksen kohteeksi
Ota heti yhteys pankkiisi, jos epäilet siirtäneesi rahaa huijarin tilille tai luovutit verkkopankkitunnuksesi. Ole yhteydessä oman pankkisi korttien sulkupalvelunumeroon tai numeroon 020333, josta sinut ohjataan oikeaan numeroon.

Tee asiasta lisäksi rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä ilmoituksen verkossa tai käymällä poliisiasemalla. Ilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Miten voit suojautua?

  • Suhtaudu varauksella saamiisi yhteydenottoihin.
  • Varmistu yhteistyökumppanin taustoista ja tarkoitusperistä.
  • Käytä mobiilivarmennetta pankkitunnusten sijaan kirjautuessasi verkkoalustoille.
  • Harkitse tarkoin, mitä ohjelmia ja miksi lataat tietokoneelle, puhelimeen tai tabletille.
  • Tiedosta, että äkkirikastuminen voi olla unta. Myös sijoitustoiminnassa.
  • Maltti on valttia tässäkin asiassa. Suhtaudu kiireeseen varauksella.
  • Puhu läheistesi kanssa asiasta.

Poliisi julkaisee varoittavia tosielämän tarinoita

Sijoitushuijauksista ja muistakin verkkohuijauksista on hyvä puhua avoimesti läheisten ja tuttavien kanssa, jotta niiltä osataan suojautua. Poliisi tulee julkaisemaan ihmisten kokemia huijauksia Suomen poliisin sosiaalisen median kanavissa, jotta tietoisuus lisääntyy ja ihmiset osaavat välttää nämä sudenkuopat. Poliisi kannustaa jakamaan tarinoita edelleen ja ottamaan puheeksi.

Poliisihallitus Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen