Poliisi varoittaa vanhempia lapsille haitallisista Whatsapp-viestiryhmistä

Julkaisuajankohta 15.12.2023 9.47
Uutinen

Keskusrikospoliisi on saanut tietoonsa, että useammalla paikkakunnalla on havaittu lasten ja nuorten Whatsapp-viestiryhmiä, joissa on jaettu lapsille sopimatonta sisältöä. Viestien joukossa on ollut pornografista ja väkivaltaista materiaalia sekä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttömateriaalia.

Viestiryhmien selkeänä tarkoituksena on ollut kasvattaa ryhmistä mahdollisimman suuria. Ryhmissä voi olla jopa satoja käyttäjiä, jotka eivät tunne toisiaan. Viestiryhmien kasvuun on vaikuttanut Whatsapp-viestisovelluksen perusasetus, jonka avulla itselle tuntemattomien henkilöiden lisääminen viestiryhmään on mahdollista. Sisällön valvonnan puutteiden vuoksi ryhmissä on alkanut kiertää lapsille haitallista materiaalia.

– Kehotamme vanhempia tarkistamaan lasten ja nuorten puhelinten Whatsapp-viestisovelluksen asetuksista, että tuntemattomat henkilöt eivät voi lisätä heidän lapsiaan viestiryhmiin, joiden sisältö voi olla haitallista, toteaa rikosylikonstaapeli, Aleksi Karjalainen Keskusrikospoliisista.

Asetuksia voi säätää lasten kannalta turvallisemmiksi Whatsapp-viestisovelluksen asetuksista. Tietosuoja-otsikon takaa löytyy otsikko nimeltä Ryhmät, josta voi valita, kuka pystyy lisäämään kyseisen käyttäjän viestiryhmään.

 – Turvallisin tapa on säätää asetukset niin, että vain omat yhteystiedot voivat lisätä käyttäjän johonkin ryhmään, toteaa Karjalainen.

Aleksi Karjalainen työskentelee ennalta estävän toiminnan ryhmässä, jonka tehtävänä on torjua tietoverkoissa tapahtuvia lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Poliisi haluaa tiedottaa ilmiöstä varhaisessa vaiheessa, jotta lapsille haitallisia viestiketjuja ei syntyisi laajemmin. Ilmiöstä on aiemmin tiedottanut Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen