Poliisi vetoaa Meri-Lapin mopoileviin nuoriin ja heidän vanhempiinsa

Julkaisuajankohta 8.6.2023 14.52
Uutinen
Poliisi näyttää STOP-poliisi -kylttiä tien varrella

Meri-Lapin poliisi on saanut tiedon perjantaina Torniossa järjestettävästä laittomasta mopomiitistä. Vanhemmat, keskustelkaa nuorten kanssa turvallisuudesta.

Lapin poliisi on saanut tiedon, että nuoret ovat järjestämässä mopomiittiä Torniossa perjantaina 9.6.2023. Järjestäjät eivät ole tehneet tapahtumasta poliisille kokoontumislain edellyttämää ilmoitusta tai lupahakemusta. Näin ollen tapahtuma on kokoontumislain vastainen ja poliisi voi epäillä laittoman kokoontumisen järjestäjää muun muassa kokoontumisrikkomuksesta, josta hänelle voi seurata sakkoa sekä vahingonkorvausseuraamuksia aiheutuneista vahingoista.

Tapahtuman järjestäjällä on velvollisuuksia

Järjestäjän tulee tehdä lupahakemus poliisille. Siihen kuuluu muun muassa turvallisuus- ja pelastussuunnitelma sekä suunnitelma liikennejärjestelyistä. Yleiset tiet, sivussa olevat katuverkoston osuudet, teollisuusalueet tai kiinteistöjen parkkipaikat eivät ole virallisia miittipaikkoja, vaan paikan täytyy olla sellainen, että järjestystä voidaan ylläpitää.

Poliisi vetoaakin nyt mahdollisen tapahtuman järjestäjiin ja pyytää huomioimaan mahdolliset seuraamukset. Nuorten kokoontumiset ja tapahtumat ovat tärkeitä, mutta niitä ei tule järjestää turvallisuuden kustannuksella.

Turvallisuus edellä mopoilussakin

Vastaavissa tilanteissa eri puolella Suomea on jälkipyykkinä selvitelty erilaisia liikennerikoksia, eikä onnettomuuksiltakaan ole vältytty. Viritetyllä kulkuneuvolla sattunut kolari voi käydä kalliiksi myös siksi, että vakuutus ei välttämättä korvaa vakuuttamattomalla, laittomalla kulkuneuvolla aiheutettuja vahinkoja.

Poliisi pyytää vanhempia keskustelemaan miiteistä nuortensa kanssa, jotta he välttyisivät vakavilta seurauksilta, sillä lähtökohtaisesti kyse on nuorten turvallisuudesta. Huoltajien tehtävänä on muun muassa varmistaa, että nuorten kulkuneuvot ovat turvallisia.

Lapin poliisilaitos Lappi Liikenne Poliisin ennalta estävä toiminta Poliisin lupapalvelut Tornio Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta