Polisstyrelsen: misstankarna om missbruk har lämnats till åklagaren för förutredning redan i fjol – rättvisa är den viktigaste värderingen i polisens verksamhet och missbruk accepteras inte 

Poliisi
Utgivningsdatum 8.5.2022 8.56
Nyhet

Beträffande det som diskuterats i offentligheten i dag anser Polisstyrelsen att det är bra att även gamla misstankar om missbruk lyfts fram, eftersom ingen typ av kränkande behandling hör till polisens verksamhetskultur.

- De framlagda påståendena om polismannens beteende och missbruk är allvarliga och de påstådda åtgärderna är helt i strid med polisens värderingar, etik och principer, säger polisöverinspektör Pekka-Matias Väisänen vid Polisstyrelsen.

Att gamla missbruksfall lyfts fram är ännu ett bevis på att vi lever i en tid då ingen typ av osakligt beteende hos polisen accepteras. Detta framhävs särskilt när det är fråga om fysiska ingrepp. Orsaken är att polisen har befogenheter att vid behov även ingripa i den fysiska integriteten: maktmedlen ska alltid vara rätt dimensionerade, oundvikliga och grunda sig på lagen.

Fallen som beskrivs i artikeln är ungefär tio år gamla, men de har lämnats till riksåklagaren för förutredning så fort påståendena kom ut i offentligheten och därigenom till Polisstyrelsens kännedom för ungefär ett år sedan. 

- Åklagaren sköter förutredningen och ger information om den.  För att åtgärder ska kunna vidtas är det mycket viktigt att påståendena och deras riktighet utreds. Varje missförhållande som uppdagats är ett för mycket.  Polisen vidtar ändå inte åtgärder baserat på rykten och hörsägen utan på fakta. Resultatet av förutredningen som görs av en utomstående åklagare är därför viktig, konstaterar Väisänen.

Under de senaste tio åren har värdebaserade förfaringssätt och värdestyrning fått en central roll vid polisen. En viktig värdering för polisen är rättvisa, något som genomsyrar all verksamhet. Med en etisk kanal som kan användas för anonyma meddelanden om observerade missförhållanden har man försökt främja uppdagandet av missbruk vid polisen.

Ett bevis på att det skett en förändring i kulturen är att polisens anställda är beredda att anmäla missförhållanden de observerat och vid behov göra en anmälan antingen via den etiska kanalen eller direkt till sin chef.

Läs mer om polisens interna kontroll: https://poliisi.fi/blogi/-/blogs/valvonta-on-tarkeaa-yksilon-etiikka-tarkeinta

Polisens verksamhet och utveckling Polisstyrelsen