Poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisat tarjosivat haastetta, mutta kokemus lunasti voiton

Julkaisuajankohta 19.5.2022 16.48
Uutinen
Kolme poliisia poliisikoirineen ovat rivissä palkintopokaalien takana.
Poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisojen 2022 kolme parasta parivaljakkoa. Kuva: Tapani Romppainen

Kolmepäiväisen SM-kisan voittivat ohjaaja Pauli Sved ja bordercollie Martta Helsingistä.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos järjesti poliisikoirien huume-etsinnän SM-kisat 17.−19.5.2022. Tapahtuma toteutui viranomaisten ja yhdistysten yhteistyönä. Mukana olivat muun muassa Rikosseuraamuslaitos ja Puolustusvoimat sekä Suomen Poliisikoirayhdistys ja Espoon pelastuskoirat.

Kilpailutilanteessa testattiin ohjaajan ja koiran toimintaa paineen alla sekä sitä, miten koira toimii vaihtelevissa olosuhteissa. Tapahtumaan haluttiin luoda haastavia rasteja, ja siinä onnistuttiin. Kilpailu olikin erityisen hyvä koulutuksellinen mahdollisuus.

−    Ohjaajat kehuivat rasteja hyvin tehdyiksi ja haastaviksi. Oli selvää, että he todellakin haluavat kehittyä, kertoo kisan toteutuksesta Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella vastannut vanhempi konstaapeli Sami Söder.

Koiraohjaajat olivat mukana hyvällä mielellä ja asenteella. Myös koirat olivat iloisia, kuten aina. Yksi kilpailijakoira joutui kuitenkin keskeyttämään pelin ensimmäisen päivän jälkeen yleisen terveydentilansa vuoksi.

Tavoitteena oli haastaa koirat ja ohjaajat uudella tavalla – tässä onnistuttiin

Haastavimmiksi etsintärasteiksi osoittautuivat matkalaukku- ja ajoneuvoetsintä. Laukkuetsintään oli tavoiteltukin vaikeutta monilla eri keinoilla. Kaikki laukut olivat identtisen näköisiä, niitä oli 40 kappaletta, ja ne oli levitetty laajalle alueelle. Lisäksi etsimisalueella oli jyrkät portaat ja ramppi, jota koiran tuli kulkea.

Kokonaisuudessaan kilpailu osoittautui tänä vuonna tasaiseksi.

−    Kuten toisen päivän jälkeen arvelimme, kisa meni lopulta hyvin tarkaksi pisteiden laskemiseksi. Lopulta jyvät akanoista erotti haastava matkalaukkuetsintä ja tottelevaisuusosio, toteaa Söder.

Pauli Sved ja Martta osoittivat, että kokemus puhuu tiukassa paikassa

Kilpailijoita palkittiin useissa kategorioissa. Kokonaispisteissä parhaille sijoille päässeet muodostivat kisojen voittajakolmikon. Ensimmäiselle sijalle ylsivät ohjaaja Pauli Sved ja bordercollie Martta Helsingistä. Toisen sijan sai Sami Kaskismaa ja labradorinnoutaja Kamu Jyväskylästä. Kolmanneksi sijoittui Valtteri Majaniemi ja labradorinnoutaja Rami Tampereelta.

Voittajakolmikko suoritti tasaisen loistavasti jokaisella rastilla.

−    Voisi sanoa, että paras voitti. Ohjaaja ja koira tekivät jokaisella osa-alueella rauhallista yhteistyötä. Kokemus todella näkyi tiukoissa paikoissa, Söder toteaa.

Toiseksi tullut labradorinnoutaja Kamu oli tapahtumassa ensimmäistä kertaa, ja se palkittiinkin kisojen parhaana ensikertalaisena sekä rannikkoprikaattipäivän parhaana. Kolmannen sijan ansainnut labradorinnoutaja Rami on sen sijaan viime vuonna palkittu Kennelliiton vuoden poliisikoiraksi.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos onnittelee lämpimästi kaikissa kategorioissa menestyneitä ja kiittää jokaista järjestämisessä mukana ollutta.

Laji Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Tutkimus- ja kehittämistoiminta Uusimaa Uutinen