KRP:llä ei ole näyttöä Suomeen kulkeutuneista avustusaseista

Julkaisuajankohta 1.11.2022 16.25
Uutinen

Julkisuudesta on saattanut syntyä käsitys siitä, että Ukrainaan toimitettuja avustusaseita olisi päätynyt Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden haltuun. Keskusrikospoliisilla ei ole tietoa, että tällaisia aseita olisi tullut Suomeen.

Yle uutisoi sunnuntaina 30.10.2022 liittyen aseiden päätymisestä Ukrainasta Suomeen. Uutinen perustui Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Christer Ahlgrenin Ylelle antamaan haastatteluun.
Haastattelun pohjalta Yle julkaisi suomenkielisen jutun, josta tehtiin myös englanninkielinen lyhyempi versio. 

Keskusrikospoliisin näkemyksen mukaan haastattelusta noussut kuva Ukrainalle annetun aseavun kulkeutumisesta suomalaisten järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden haltuun on epätarkka. Poliisilla ei ole näyttöä siitä, että aseavun piirissä olevia aseita olisi salakuljetettu Ukrainasta Suomeen.

– Tiedossa ei ole, että Ukrainaan toimitettuja avustusaseita olisi päätynyt Suomeen rikollisten käsiin, sanoo Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Markus Välimäki.

Poliisi takavarikoi vuosittain järjestäytyneen rikollisuuden toimijoilta lukuisia luvattomia aseita. Poliisin tiedossa on, että järjestäytyneen rikollisuuden yksittäiset toimijat ovat kiinnostuneita sota-alueiden aseista. Poliisilla on viitteitä siitä, että järjestäytyneen rikollisuuden toimijat voivat pitkällä aikavälillä yrittää hankkia aseita myös Venäjän käynnistämän sodan seurauksena.

– Asiantuntijamme antaman haastattelun perusteella on voinut saada kuvan, että aseita olisi jo kulkeutunut Suomeen. Tällaisesta ilmiöstä ei kuitenkaan ole näyttöä. Tarkoituksenamme on ollut tuoda esiin, että on mahdollista, että Suomessa toimivat rikolliset pyrkivät saamaan haltuunsa aseita konfliktialueilta, Välimäki sanoo.

Keskusrikospoliisi on tunnistanut yksittäisiä järjestäytyneen rikollisuuden toimijoita, jotka ovat matkustaneet Ukrainaan sodan aikana. Poliisi seuraa tilannetta jatkuvasti ja ylläpitää tilannekuvaa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista Suomeen. 

Sotiin on liittynyt tyypillisesti laitonta asekauppaa, mikä tarjoaa rikollisille mahdollisuuden hyötyä tilanteesta. Ongelma on tunnistettu maailmalla käydyistä aseellisista konflikteista. Ilmiö ei ole kytköksissä siihen, mistä mahdolliset konfliktissa käytetyt aseet ovat alun perin lähtöisin.

– Poliisin toimintaan kuuluu kaikissa tilanteissa pohtia ennakolta mahdollisia riskejä, ja tässä aseisiin liittyvässä kysymyksessä on tunnistettu yksi mahdollinen riski, joka kuitenkaan ei ainakaan tällä hetkellä ole realisoitunut, Välimäki sanoo.

Keskusrikospoliisi Rikokset ja tutkinta Uutinen