Poliisin esitutkinta poikkeuksellisen laajassa tietomurrossa jatkuu – keskusteluapua rikoksen uhreille tarjolla

Julkaisuajankohta 25.10.2020 17.30
Uutinen

Keskusrikospoliisin esitutkinta Psykoterapiakeskus Vastaamon arkaluontoiseen aineistoon kohdistuneessa epäillyssä tietomurrossa jatkuu aktiivisena. Rikosnimikkeitä esitutkinnassa ovat tällä hetkellä törkeä tietomurto, törkeä kiristys ja törkeä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Rikosnimikkeet voivat muuttua tutkinnan edetessä.

– Kyseessä on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen tietomurto verkossa levitetyn aineiston arkaluontoisuuden vuoksi. Tutkintalinjoja on tällä hetkellä useita, ja poliisi tekee kaikkensa rikoksen selvittämiseksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Asiassa tehdään myös jatkuvaa yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa.

– Olemme kiitollisia siitä, miten yhteiskunnan eri toimijat ovat auttaneet poliisia. Erityisen hienoa on, että kansalaiset kehottavat olemaan jakamatta tätä materiaalia sosiaalisessa mediassa. Tällaisen tiedon jakaminen täyttää rikoksen tunnusmerkistön, Leponen jatkaa.

Poliisi tiedotti eilen 24. lokakuuta suoraan yksittäisille ihmisille lähetetyistä kiristyssähköposteista, joissa lähettäjä uhkaa paljastaa henkilökohtaisia tietoja, ellei viestin vastaanottaja maksa kiristäjälle.

– Poliisin ohjeistus on edelleen, että kiristäjälle ei pidä maksaa mitään, eikä maksamalla kiristäjälle voida varmistua tietojen pysymisestä salassa. Asiasta tulee tehdä rikosilmoitus. Ymmärrämme, että uhrit, joiden yksityiselämää koskevia tietoja on levitetty, kokevat hätää ja epätietoisuutta. Kannustamme heitä ottamaan tarvittaessa yhteyttä esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen tai SPR:n puhelinpalveluun, Leponen muistuttaa.

Neuvontapuhelimet auttavat rikoksen uhria

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) 116 006 -puhelinpalvelussa tarjotaan rikosprosessiin liittyvää tietoa ja tukea sekä keskusteluapua suomeksi. Numero 116 006 on auki suomeksi arkisin kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Soittaminen numeroon on maksutonta. Numerossa palveltiin poikkeuksellisesti myös tänään sunnuntaina.

– Rikosuhripäivystykseen yhteyttä ottaneet ihmiset kaipaavat tietoa, mitä uhriksi joutunut voi käytännössä tehdä, sekä keskusteluapua. Moni uhriksi joutunut miettii, että onhan varmasti tehnyt kaiken tarvittavan, sanoo RIKU:n toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg .

RIKU:n verkkosivuilla osoitteessa riku.fi/tietomurto neuvotaan, miten kannattaa toimia, jos on joutunut henkilökohtaisen kiristyksen kohteeksi tai omia tietoja on levitetty. Oikeilla toimenpiteillä voi ehkäistä tietojen väärinkäyttöä.

Suomen Punaisen Ristin auttava puhelin on auki tänään sunnuntaina 25. lokakuuta klo 15–21 numerossa 0800 100 200. Maksuton palvelu on suomeksi. Arkisin puhelimeen voi soittaa klo 9–21.

Auttavaan puhelimeen vastaavat SPR:n henkisen tuen koulutetut vapaaehtoiset. Keskustelu on luottamuksellista.

– Auttava puhelin on tarkoitettu tietomurron aiheuttamien tunteiden ja tuntemusten käsittelemiseen sekä tukemaan henkistä selviytymistä tilanteessa, SPR:n psykologien valmiusryhmän johtaja Atte Varis sanoo.

Lisätietoja:

  • Sosiaali- ja terveysministeriön kokoama lista avuntarjoajista
  • Digi- ja väestötietovirasto: Kysymyksiä ja vastauksia identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille
  • Tietosuojavaltuutetun toimiston ohjeet tietoturvaloukkauksen kohteeksi joutuneelle
  • Kyberturvallisuuskeskus: Kysymyksiä ja vastauksia identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille
  • Kyberturvallisuuskeskus: Neuvoja identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille
  • Rikosuhripäivystyksen ohjeita tietomurron uhreille

Keskusrikospoliisi Tiedote tuotu vanhoilta sivuilta Uutinen