Poliisin lupapalveluissa edelleen ruuhkaa

Julkaisuajankohta 15.6.2022 13.41
Uutinen

Poliisin lupapalveluissa, etenkin henkilökorttien ja passien hakemisten osalta, on edelleen ruuhkaa eri puolilla Suomea, mutta tilanteen arvellaan korjaantuvan viimeistään loppukesän aikana. Ruuhkat koskevat erityisesti käyntiasiointia.

- Meillä Itä-Uudenmaan poliisin lupapalveluissa lupien kysyntä on edelleen kovaa, joskin huippuajoista ollaan jo jonkin verran tultu alaspäin. Maaliskuun alkupuolella ruuhkat olivat pahimmillaan ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksessa oli enimmillään yli 4900 lupapalvelun asiakastapahtumaa viikossa. Viime viikolla lupien kysyntä oli edelleen kovaa ja meiltä varattiin viikon aikana 3950 asiakaspalveluaikaa, kertoo lupasektorin johtaja ylikomisario Markku Koskimäki.

Lupien kysyntä lähti huimaan kasvuun pandemiatilanteen helpotuttua. Useilla ihmisillä oli mennyt passit ja henkilökortit vanhaksi ja nyt niitä haetaan ja uusitaan kovaa vauhtia. Ajanvarausaikoja on niukasti ja ne menevät kiireisimmissä palvelupisteissämme viikkojenkin päähän. Poliisi suosittelekin jättämään hakemukset ensisijaisesti poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta, jos se vaan on mahdollista.

Volyymi lupien hakemisen suhteen on edelleen kova ja poliisissa arvellaan niin sanotun koronavelan kuittaantuvan heinäkuun loppuun mennessä. Tällä tarkoitamme sitä, että heinäkuun jälkeen voimassa olevia passeja ja henkilökortteja uskotaan olevan yhtä paljon, kuin aikaa ennen koronaa. 

- Ajanvarausaikoja lisätään aina tilanteen salliessa ja päivittäin järjestelmään tulee myös peruutusaikoja, joten aikoja kannattaa aktiivisesti seurata poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Muistutamme myös tarpeettomaksi jääneet ajanvaraukset tulisi peruuttaa, jotta ne voidaan hyödyntää niitä tarvitsevien käyttöön, Koskimäki muistuttaa.

- Olemme tehneet ja teemme edelleen kaikkemme Itä- Uudenmaan poliisilaitoksen lupapalveluissa matkustusasiakirjojen sujuvan käsittelyn suhteen. Henkilökuntamme on näiden poikkeuksellisten ruuhkien takia ollut kovilla mutta henkilökuntamme on erittäin sitoutunutta parhaaseen mahdolliseen asiakaspalvelutyöhön tässä haasteellisessa tilanteessa, sanoo Koskimäki.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin lupapalvelut Uutinen