Poliisin nimissä on jälleen lähetetty huijaussähköposteja – näin tunnistat huijausviestin

Julkaisuajankohta 17.4.2023 16.23
Uutinen

Poliisi on saanut ilmoituksia huijausviesteistä, joita on lähetetty poliisin johdon nimissä. Vastaavia kömpelöllä suomella kirjoitettuja viestejä on liikkunut aiemminkin tänä ja viime vuonna. 

Viime viikolla liikkeellä olleita huijauksia on lähetetty Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön johtajan nimissä.

Tapauksia tutkitaan rikosnimikkeellä virkavallan anastus. 

Huijausviestien sisällöt ovat jonkin verran vaihdelleet. Tyypillistä niille on huono kieli, väite vastaanottajan rikollisesta toiminnasta sekä vaatimus antaa selvitys sähköpostitse.

Poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen.

Huijausviesteillä pyritään useimmiten tavoittelemaan taloudellista hyötyä muun muassa kalastelemalla luottokorttien numeroita tai pankkitunnuksia. Viestit voivat sisältää myös haittaohjelmia. Liikkeellä voi olla yhtä aikaa useampia eri versioita samasta huijauksesta.

Oikea poliisi ei milloinkaan kysy pankkitunnuksia tai pyydä lähettämään rahaa puhelimitse tai millään muullakaan keinoin. Poliisin viralliset sähköpostiosoitteet päättyvät @poliisi.fi.

Toimi näin, jos saat huijausviestin

•    Jos saat ylläkuvatun tai sen kaltaisen poliisin nimissä lähetetyn sähköpostiviestin, poista se avaamatta liitteitä.
•    Älä vastaa viestiin.
•    Älä avaa viestin mukana tulevia linkkejä tai liitteitä. 
•    Sinun ei tarvitse tehdä muuta asian suhteen.

Toimi näin, jos olet antanut tietojasi

•    Jos olet jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi. 
•    Tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti osoitteessa poliisi.fi tai millä tahansa poliisiasemalla.
•    Asiasta ei tule soittaa hätäkeskukseen.

Viime viikolla poliisi tiedotti Twitterissä huijaussoitoista, jotka tulevat poliisin puhelinnumeroita muistuttavista numeroista:

https://twitter.com/SuomenPoliisi/status/1646840820874526721

Helsingin poliisilaitos Helsinki Rikokset ja tutkinta Uusimaa Uutinen