Poliisin tietoon on kuluneella viikolla tullut epäonnistuneita puhelinkauppoja ja huonoa käytöstä kauppakeskuksissa

Julkaisuajankohta 7.2.2024 7.58
Uutinen

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen viikkotiedote nostaa esiin törkeän ryöstön yrityksen Karkkilassa, vakavan ulosajon Espoossa, nuorten epäasiallisen käyttäytymisen kauppakeskuksissa ja Espoon pääpoliisiaseman jatkuvasti suositut lupapalvelut.

Poliisi tutkii Karkkilassa tapahtunutta törkeän ryöstön yritystä 

Poliisi sai perjantaina 2.2. hieman ennen kello 18 hätäkeskukselta tehtävän Karkkilaan. Ilmoittaja, joka on täysi-ikäinen mies, kertoi, että hän oli sopinut sosiaalisessa mediassa puhelinkaupat paikallisen kaupan parkkipaikalle. Kaupanteko kuitenkin päättyi uhkaavasti.

Ilmoittaja ja puhelinta myymässä ollut mies olivat tavanneet Helsingintie 27:ssä sijaitsevan kaupan edustalla, ja myyjä oli ehdottanut, että he siirtyisivät ilmoittajan autoon viimeistelemään kaupat. Autossa ilmoittaja oli näyttänyt puhelinta myymässä olleelle miehelle, että hänellä on hallussaan puhelimen maksamista varten sovittu summa. Vastineeksi hän oli kuitenkin saanut vain tyhjän puhelinlaatikon. 

Tämän jälkeen myyjä, jota nyt epäillään törkeästä ryöstön yrityksestä, oli ottanut taskustaan aseen. Ilmoittaja pakeni autosta ja soitti hätäkeskukseen. Tänä aikana rikoksesta epäilty mies oli poistunut autosta ja kaupan pihalta.

Poliisi pyytää, että mahdolliset havainnot tapahtuneesta välitetään sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 413 031 (vastaaja).

17-vuotiaan kuljettajan ajama henkilöauto suistui vaarallisesti tieltä Espoossa

Poliisi tutkii törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena tapausta, jossa 17-vuotiaan kuljettajan ajama henkilöauto suistui tieltä Turunväylällä Espoossa. Auton kyydissä oli kaksi muuta 17-vuotiasta ja yksi 16-vuotias nuori. 

Sunnuntaina 4.2. yöaikaan tapahtunutta ulosajoa edelsi esitutkinnan ensitietojen perusteella merkittävä ylinopeus. Kuljettaja oli menettänyt auton hallinnan, jonka jälkeen auto oli ajautunut hallitsemattomasti eteenpäin. Tietä reunustanut kaide vaurioitui noin 100 metrin matkalta.

Kuin ihmeen kaupalla tilanteessa ei syntynyt vakavia henkilövahinkoja, vaikka jokainen kyydissä ollut nuori vietiinkin sairaalaan tarkistettavaksi. Poliisi selvittää päihteiden osuutta asiassa.

Poliisi puuttuu nuorten epäasialliseen käyttäytymiseen kauppakeskuksissa

Poliisin havaintojen ja sidosryhmiltä saatujen tietojen mukaan nuorten häiriökäyttäytyminen kauppakeskuksissa on ollut kasvussa. Poliisi onkin tästä syystä ollut viime viikkoina läsnä etenkin Espoossa sijaitsevissa kauppakeskuksissa. 

− Monesti tietyssä kauppakeskuksessa viettää aikaa tietyt nuorisoryhmät. Ajoittain nämä nuoret aiheuttavat häiriöitä metelillä ja epäasiallisella käyttäytymisellä. Havaintojen mukaan osa nuorista on myös esimerkiksi polttanut vapea eli sähkötupakkaa avoimesti rappukäytävissä ja jopa sisällä ravintoloissa, kertoo komisario Hannu Väänänen.

Poliisi puuttuu epäasialliseen käyttäytymiseen ja ennen kaikkea rikoksen tunnusmerkit täyttävään toimintaan välittömästi. Esimerkiksi tupakkavälineiden myynti alle 18-vuotiaille on Suomessa kiellettyä, ja näin ollen nuorilla ei saa olla hallussaan myöskään sähkötupakkaa. Poliisin kauppakeskusvalvonnan myötä monen nuoren vapet ovatkin päätyneet viranomaisten haltuun.

Poliisin lupapalvelut Espoossa ovat ruuhkaantuneet − muilla asemilla on selvästi rauhallisempaa

Poliisin lupapalvelut ennen kaikkea Espoossa ovat tällä hetkellä suosittuja. Pääpoliisiasemalla on viime viikkoina riittänyt asiakkaita jonoksi asti. 

− Siinä, missä Espoossa riittää kiirettä ja vuoronumerolla asioivat asiakkaat voivat joutua odottamaan pitkiäkin aikoja, muilla poliisiasemilla on ollut selvästi rauhallisempaa. Suosittelemmekin, että asiakkaat harkitsevat asioimista Lohjalla tai Raaseporissa, sanoo lupapäällikkö Leena Höysniemi.

Ajanvarausaikaa joutuu Espoossa odottamaan tällä hetkellä reilun kolmen kuukauden päähän. Lohjalla ajan saa varattua noin kuukaudessa ja Raaseporissa parissa viikossa.

Lupapalveluiden kiireistä kertovat myös tilastot. Viime vuonna ei aivan ylletty ennätysvuoden 2022 lukemiin, mutta vuosi 2023 oli silti Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen lupapalveluissa vilkas. Poliisilaitoksella myönnettiin vuonna 2023 

  • noin 77 000 passia 
  • hieman alle 40 000 henkilökorttia
  • noin 3700 aselupaa
  • noin 1500 turvallisuusalan lupaa.
Espoo Karkkila Liikenne Länsi-Uudenmaan poliisilaitos Poliisin ennalta estävä toiminta Rikokset ja tutkinta Uutinen Valvonta- ja hälytystoiminta