Poliisin valvontateemana sujuva ja turvallinen hiihtolomaliikenne

Julkaisuajankohta 22.2.2024 12.27
Uutinen

Poliisi valvoo hiihtolomaliikennettä viikonloppupainotteisesti Itä-Suomessa. Perinteisen liikennevalvonnan tukena käytetään automaattista kiinteää sekä liikuteltavaa kameravalvontaa.

- Vilkkain hiihtolomaliikenne ajoittuu tänä vuonna 16.2.- 10.3. väliselle ajalle. Itä-Suomessa hiihtolomat ovat perinteisesti viikot 9 ja 10. Hiihtolomaviikkojen alkamisen ja päättymisen ajankohtina liikennemäärät ovat huomattavasti normaalia viikonloppuliikennettä suuremmat, kertoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista.

Pahkinin mukaan hiihtolomaliikenne painottuu Itä-Suomen pääteistä pääasiassa valtateille 5, 6, 9 ja 23. Liikennettä on myös enemmässä määrin hiihto- ja laskettelukeskusten läheisyydessä. Poliisin tehtävänä on olla näkyvällä valvonnallaan varmistamassa sujuva ja turvallinen hiihtolomaliikenne liikenteen ollessa vilkkaimmillaan.

- Valvontaa tullaan ajoittamaan erityisesti viikonloppuihin perjantai-iltapäivään ja -iltaan kello 13 - 22 välisenä aikana, lauantaipäivään kello 10 - 20 välisenä aikana ja sunnuntaina iltapäivään kello 11 - 20 välille. Edellisten vuosien tapaan näinä ajankohtina otaksutaan liikenteen olevan vilkkaimmillaan Itä-Suomen korkeudella. Kovimmat nopeudet osuvat tavanomaisesti yön hiljaisille tunneille kello 01 - 03 välille. Erityisiä "pullonkauloja" ei Itä-Suomen teillä pitäisi olla, Pahkin kertoo.

Automaattisella nopeusvalvonnalla tuetaan perinteistä valvontaa. Käytössä oleva kamerakalusto on valjastettu mahdollisimman moneen kameratolppaan onnettomuusalttiuden ja liikennemäärien mukaan. Myös automaattivalvontakameroilla varustetut valvonta-autot ovat liikenteessä hiihtolomien aikaan.
Liikenteen sujumisesta sekä valvonnasta Itä-Suomen alueella tehdään julkaisuja myös Itä-Suomen poliisin sosiaalisen median kanaville Facebookissa ja Instagramissa.   

Poliisin neuvot hiihtolomaliikenteeseen     

Pahkin toivoo malttia liikenteeseen. Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän. Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen hidastumista ja jopa pysähtelyä.

Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee. Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta. 

- Pidemmälle matkalle kuljettajaksi kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita kokenein ja harkitsevin kuljettaja. Varsinkin pidemmässä siirtymässä kuljettajaa kannattaa välillä vaihtaa. Lastaa auto oikein eli tavarat sijoitellaan niin, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään mahdollisessa äkkijarrutuksessa tai muusta syystäkään. Kaikki autossa matkustavat käyttävät turvavöitä ajon aikana. Auton kunto on tietenkin syytä tarkistaa aina ennen liikkeelle lähtöä eli ilman paineet renkaista, ajovalojen kunto ja nestesäiliöissä on riittävästi nesteitä. 

Matkustusmukavuutta ajatellen auton sisälämpötila kannattaa säätää sopivan viileäksi ajovireyden säilyttämiseksi. Lämmintä puettavaa on myös syytä varata saataville, jos matka jostain syystä yllättäen keskeytyy.

- Erityishuomiona muistutan, että autossa käytetään ajovaloja oikein. Uusissa autoissa on käytössä niin sanotut päiväajovalot, joita käytettäessä takavalot eivät pääsääntöisesti pala samaan aikaan. Tämän takia on tärkeää huomioida sääolosuhteet tarkkaan. Muun muassa pöllyävällä, lumisella tiellä sekä hämärän- ja pimeän aikaan tulee muistaa kääntää valot ajovaloasentoon, jolloin myös takavalot palaisivat määräysten mukaan. Lisäksi lumisateen ja hyvin pölyävän lumen aikaan on syytä käyttää myös takasumuvaloa näkyvyyden varmistamiseksi, Pahkin muistuttaa.

- Liikenne on yhteispeliä ja jokainen liikenteessä liikkuja omalla huolellisuudellaan ja ennakoinnillaan edesauttaa turvallista ja sujuvaa liikennettä. Fiksu kuljettaja ei myöskään aseta itselleen tiukkoja aikatauluja, vaan varaa aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen. Kaikkien tavoitteena on turvallinen perille pääsy, Pahkin kiteyttää. 
 

Etelä-Savo Itä-Suomen poliisilaitos Liikenne Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Uutinen