Poliisiylijohtaja Poliisin päivänä Kuopiossa: Tehokkainta olisi estää rikokset ennalta

Julkaisuajankohta 27.8.2022 13.30
Uutinen

Turvallisuus on toimintaa ja tilastoja, mutta myös tunne. Siinä on kysymys elämän ennustettavuudesta, jatkuvuudesta ja ymmärrettävyydestä. Näin totesi poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puhuessaan Poliisin päivän tilaisuudessa Kuopiossa lauantaina.

Sisäministeriön toukokuussa tekemän selvityksen mukaan 73 prosenttia suomalaisista tuntee elämänsä turvalliseksi. Tunne on vahvistunut viime keväästä, vaikkakin huoli sotilaallisesta uhasta on kasvanut. 

Suomalaiset pitävät poliisin ylivoimaisesti tärkeimpänä tehtävänä sitä, että apu on paikalla kiireellisissä tilanteissa minuuteissa. Seppo Kolehmaisen mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen ovatkin poliisitoiminnan ydintä. Poliisi saa vuosittain hoidettavaksi yli miljoonaa hälytystehtävää eli keskimäärin 1 347 joka päivä. Jokaiselle avuntarvitsijalle on tärkeintä saada apua omassa asiassaan.

– Olemme panostaneet paljon siihen, että ensimmäisenä paikalle tulevalla poliisipartiolla on tieto, taito ja välineet kaikkiin tilanteisiin ja siten valmius pysäyttää välittömästi mikä tahansa ihmisiin kohdistuva vaarallinen toiminta tai rikos. 

Jokainen voi auttaa rikosten estämisessä ja selvittämisessä

Huomattava osa rikoksista ei kuitenkaan näy katukuvassa. Esimerkiksi enemmistö petoksista tehdään tietoverkossa. Laajoissa tietomurroissa tai huijauksissa taustalla on usein järjestäytynyt ja kansainvälinen rikollisuus. Tekijöiden tunnistaminen on hankalaa ja rikosvastuuseen saattaminen vielä hankalampaa. 

Poliisiylijohtaja muistuttaa, että tehokkainta olisikin estää rikokset ennalta, heti kun ne on tunnistettu. 

– Jokainen meistä voikin osaltaan auttaa rikosten estämisessä ja selvittämisessä. Kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa soittamalla hätänumeroon 112, voit saada apua itsellesi ja muille. Verkossa olevasta epäilyttävästä aineistosta voit ilmoittaa poliisin nettivinkkiin tai tehdä rikosilmoituksen, Kolehmainen totesi.

Poliisin päivää vietetty vuodesta 2009

Poliisin päivää vietettiin kahden vuoden tauon jälkeen kaikkien poliisilaitosten alueella lauantaina 27.8.2022. Nykyisessä muodossaan sitä on järjestetty vuodesta 2009 lähtien. Tilaisuuksiin on osallistunut vuosittain tuhansia ihmisiä. Viime vuonna poliisin päivä peruttiin koronaepidemian takia ja toissa vuonna se järjestettiin virtuaalisesti.

Etusivun uutinen Poliisihallitus Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen