Poliisiylijohtaja: Poliisin parantunut resurssitilanne tulee näkymään Lapissakin

Julkaisuajankohta 26.8.2023 14.01
Uutinen
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen hymyilee suikka päässä

Perinteistä poliisin päivää vietetään tänään ympäri Suomen. Lapissa kuitenkin on vietetty kokonaista Poliisin viikkoa, joka huipentuu tänään lauantaina.

Pelkän Poliisin päivän sijaan Lapissa on tänä vuonna vietetty kokonaista Poliisin viikkoa, joka huipentuu Rovaniemellä vietettävään poliisin päivään. Rovaniemen tapahtumassa vieraili myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, joka piti tilaisuudessa puheen.

Poliisi viettää tänä vuonna poliisin päivää erityisen hyvällä mielellä, sillä uuden hallitusohjelman myötä poliisilla on aiempaa paremmat mahdollisuudet turvata poliisin läsnäolo koko maassa, kertoi poliisiylijohtaja  Kolehmainen.

– Poliisien määrää lisätään. Se tarkoittaa, että poliisien määrää lisätään myös Lapissa.

Kolehmaisen mukaan hallitusohjelma mahdollistaa poliisin toiminnan suunnittelun pidemmäksi aikaa eteenpäin.

– Sen varaan yhteistä turvallisuuttamme voidaan rakentaa luottavaisin mielin, iloitsi Kolehmainen.

Poliisi voi iloita myös kansalaisten kokemasta luottamuksesta – tuoreen poliisibarometrin mukaan 91% vastaajista luottaa poliisin joko paljon tai erittäin paljon.

– Se on erinomainen tulos, josta voi nöyrin mielin kiittää. Luottamuksen rakennus ja ylläpito on poliisin tärkein strateginen tavoite – sen eteen teemme töitä joka päivä, summasi Kolehmainen.

Huolestuttavaa kehitystä poliisiylijohtaja sen sijaan näkee nuorten tilanteessa; hän kertoi puheessaan, että nuorten tekemäksi epäillyt ryöstöt ovat lisääntyneet alkuvuodesta yli 40 prosentilla ja nuorten tekemäksi epäillyt kaikki väkivaltarikokset noin 30 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

– Nuoruuteen kuuluu rajojen koettelu, mutta kenenkään nuoruuteen ei tulisi kuulua rikosten teko tai niiden uhriksi joutumisen pelko.

Poliisin päivänä esillä myös poliisin monipuoliset työtehtävät

Rovaniemen tapahtumaan oli virkapukuisten poliisien lisäksi kutsuttu myös poliisilaitoksella siviilitehtävissä työskenteleviä. Poliisin noin 10 000 työntekijästä neljännes työskentelee muissa kuin poliisitehtävissä.

– Meillä Lapin poliisilaitoksessakin työskentelee noin 90 siviilihenkilöä, kertoo Lapin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Esa Heikkinen.

Näitä tehtäviä tahdottiin myös tuoda esiin poliisin päivässä. Tehtäviin voi tutustua muun muassa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #töissäpoliisissa.

Tänään vietetään 14. Poliisin päivää

Poliisin päivä on kansalaisille suunnattu tapahtuma. Tavoitteenamme on edistää poliisin näkymistä ja vuorovaikutusta kansalaisten kanssa - olla läsnä. Tapahtumat ympäri Suomen ovat koonneet perinteisesti tuhansia ihmisiä elokuun viimeisenä lauantaina turuille, toreille, kauppakeskuksiin ja poliisin toimipisteisiin.

Lapin poliisilaitos Lappi Poliisin ennalta estävä toiminta Poliisin toiminta ja kehittäminen Rovaniemi Uutinen