- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Polkupyörän valo on pakollinen varuste - pyöräilykaupungin tulokset parantuneet vuosien saatossa
Oulun poliisi jatkoi ajovalojen valvontaa pyöräilykaupunkina tunnetussa Oulussa torstaina 16.11.2017. Valvontaa kohdistettiin tällä kertaa lähes yksinomaan polkupyörien valoihin. Enää ei poliisi #lightup -tempauksellaan päässyt kaikkia pyöräilijöitä yllättämään, sillä sana valvonnasta oli levinnyt hyvin. Hyvä niin. Poliisit jakoivat neuvoja, muistutuksia ja normaalista valvonnasta poiketen myös valoja valottomiin pyöriin.
Iltapäivästä liikennepartiot valvoivat kevyttä liikennettä Tuiran patosillan kohdalla, jossa kevyen liikenteen virta oli työmatka-aikaan vilkasta. Tuirasta partiot hajaantuivat eri puolille kaupunkia. Liikennettä valvottiin illan päälle myös Kempeleessä, Metsokankaalla ja Kaakkurissa. Liikkeellä oli paljon nuoria ja opiskelijoita, ja ala-ikäisille kirjoitettiinkin paljon kirjallisia huomautuksia.
Polkupyörän valo on pakollinen varuste
Yllättävän monessa keskustelussa nousi esille käsitys, että pyörän valo olisi suositeltava, mutta ei pakollista. Näiltä osin tietämystä lienee syytä edelleen parantaa. Liikenneyksikön johtaja komisario Pasi Rissanen: "Tieliikennelain mukaan valoja tulee käyttää jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan. Kyseessä ei siis ole suositus, vaan pakollinen varuste. Vanhempien tehtävänä on huolehtia, että itsellä ja lapsella on pyörässä valo."
Oulu on pyöräilykaupunki, annetaan sen näkyä
Oulun liikenteessä näkyy selvästi pyöräilyn nauttima suosio ja sen korkea osuus liikenteessä. Vaikka kaikissa pyörissä ei pakollista valoa edelleenkään ole, on tilanne parantunut huomattavasti vuosien saatossa ja valoja käytetään aiempaa enemmän. Partiot tekivät illan päätteeksi yhteenvetona havainnon, että suurimmalla osalla noin 70 - 75 %:lla kohtaamista pyöräilijöistä oli valaisin.
Oulu on pyöräilykaupunki ja viikonloppuna keskustassa vietetään valofestivaalia. "Nyt on hyvä aika tuunata oululaisten pyörät valoin ja heijastimin ja osallistua vaikkapa valojuhlan pyöräkulkueeseen.", kannustaa Rissanen.
Kevyen liikenteen valvonta on poliisin tehtävä, jonka merkitys korostuu erityisesti pimeään vuoden aikaan. Valvonnan tavoitteena on lisätä liikenneturvallisuutta ja ennalta estää henkilövahinkojen syntymistä. Komisario Pasi Rissanen: "Tavoite on saada ihmiset hoksaamaan, että valoja on syytä käyttää nimenomaan oman turvallisuuden vuoksi." Liikennepartiot saivat valvonnasta positiivista palautetta niin asiakkailta, kuin valvontapaikan ohittaneilta ulkoilijoiltakin.
Valvontapäivän aikana poliisi jakoi valottomille pyöräilijöille 31 rikesakkoa ja 18 kirjallista huomautusta. Tavattiinpa valvonnan yhteydessä kaksi etsintäkuulutettua henkilöäkin. Kahdessa kevyen liikenteen valoratsiassa valottomille pyöräilijöille annettiin yhteensä 69 sakkoa ja 38 huomautusta sekä pyöräilijöiden yllätykseksi myös pyöränvaloja.
