Pyörävarkaudet lisääntyvät kesää kohden Pohjois-Pohjanmaalla

Julkaisuajankohta 17.5.2023 14.49
Uutinen

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa pyöriä on varastettu tammi–huhtikuun 2023 aikana enemmän kuin tammi–huhtikuun 2022 aikana. Poliisi antaa vinkkejä polkupyörärikollisuuden vähentämiseen.

Tänä vuonna Oulun poliisilaitoksen tietoon on tullut enemmän pyörävarkauksia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tammi–huhtikuun 2023 aikana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on poliisin tietojen mukaan varastettu yhteensä 401 polkupyörää, kun viime vuonna samoina kuukausina varastettiin 353 polkupyörää.

Vuonna 2022 poliisille ilmoitettiin yhteensä 1 915 polkupyörävarkaudesta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Polkupyörävarkauksien määrä nousi reilusti loppukeväästä: huhtikuussa 2022 Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli 118 pyörävarkautta mutta toukokuussa jo 208. Poliisin tietojen mukaan eniten pyöriä varastettiin heinäkuussa: silloin poliisin tietoon tuli 240 pyörävarkautta. Seuraava pylväsdiagrammi kuvastaa pyörävarkauksien määrän kehitystä vuonna 2022 Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa:

Poliisin tietojen mukaan pyöriä varastettiin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla vuoden 2022 tammikuussa 68, helmikuussa 68, maaliskuussa 99, huhtikuussa 118, toukokuussa 208, kesäkuussa 237, heinäkuussa 240, elokuussa 232, syyskuussa 219, lokakuussa 192, marraskuussa 132 ja joulukuussa 102.
Poliisille ilmoitettujen pyörävarkauksien määrät Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 2022.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnista pyöriä varastetaan ylivoimaisesti eniten Oulussa. Oulun sisällä polkupyöriä varastetaan eniten Oulun keskustasta. Seuraavaksi eniten pyöriä katoaa Tuirasta, Toppilasta, Raksilasta, Kaukovainiolta ja Kontinkankaalta.

Ilmoita anastetuksi epäilemästäsi pyörästä poliisille

Jotkut etsivät anastettuja polkupyöriä oma-aloitteisesti tarkoituksenaan palauttaa niitä takaisin omistajilleen. Poliisi arvostaa kansalaisten oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta pyörävarkauksien ehkäisemisessä, sillä siitä on merkittävä apu anastetun omaisuuden löytymisessä, rikoksen selvittämisessä ja rikosten ennalta ehkäisyssä. Jotta anastetun pyörän löytäjä ei itse joutuisi rikoksesta epäillyksi, kannattaa hänen noudattaa seuraavia poliisin ohjeita:

  • Jos löydät polkupyörän, jota epäilet anastetuksi, ilmoita pyörästä poliisille soittamalla hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112. Tällöin poliisi varmistaa, onko kyseinen polkupyörä ilmoitettu anastetuksi vai ei. Poliisin tehtävä on palauttaa anastettu esine omistajalleen ja tutkia rikos.
  • Jos joku on julkaissut kuvan häneltä anastetusta polkupyörästä ja löydät vastaavanlaisen pyörän jostain, voit ilmoittaa pyörän sijainnin paitsi poliisille myös kuvan julkaisijalle. Tällöin kuvan julkaisija voi käydä varmistamassa, onko kyse juuri häneltä anastetusta polkupyörästä.
  • Jos löydät polkupyörän, joka on ilmiselvästi hylätty esimerkiksi maastoon tai heitetty pusikkoon, voit toimittaa sen löytötavaratoimistoon.

Poliisi muistuttaa, että suinkaan kaikki lukitsemattomat polkupyörät eivät ole anastettuja; oman pyöränsä saa jättää lukitsemattomana pyörävarastoon tai ulos, ja jotkut yksinkertaisesti unohtavat lukita pyöränsä.

Mitä kansalainen voi tehdä polkupyörärikollisuuden vähentämiseksi

Poliisi toivoo, että kansalaiset omalta osaltaan auttaisivat polkupyörärikollisuuden kitkemisessä. Keinoja on monta.

Älä osta varastettua polkupyörää

Jokaisen käytettyä pyörää ostavan pitäisi miettiä, voiko myynnissä oleva pyörä olla varastettu. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos

  • myynnissä olevan pyörän hinta on epäilyttävän alhainen verrattuna muihin samanlaisiin myynnissä oleviin pyöriin,
  • alkuperäiset hankinta-asiakirjat puuttuvat,
  • myyjä ei osaa kertoa pyörän alkuperää uskottavasti tai
  • jokin muu asia tilanteessa saa epäilykset heräämään. 

Anastetut pyörät pitäisi jättää ostamatta myös siksi, että niiden myynnillä rahoitetaan usein huumausaineiden hankintaa. Jos epäilet myynnissä olevaa polkupyörää varastetuksi, ota yhteyttä poliisiin. Oulun poliisilaitoksen vihjesähköpostin osoite on vihjeet.oulu@poliisi.fi.

Kirjaa ylös polkupyörän runkonumero

Osa varastetuista polkupyöristä kuljetetaan myyntiin ulkomaille, joten on tärkeätä, että varkaudesta on tehty rikosilmoitus ja pyörä etsintäkuulutettu. Näin rajaviranomaisilla on jonkinlainen mahdollisuus estää pyörän vienti ulkomaille.

Kun hankit polkupyörän, kirjaa ylös sen runkonumero. Runkonumero on yksilöivä tunniste, jolla pyörä voidaan tarvittaessa etsintäkuuluttaa. Kannattaa myös ottaa pyörästä valokuvat.

Lukitse pyöräsi kunnolla

Pyörän omistajana huolehdi, että pyörässäsi on toimiva lukko, mieluiten kaksikin. Toisin sanoen pyörän oman runkolukon lisäksi sinulla pitäisi olla sellainen lukko, jolla pyörän saa kiinni lähellä olevaan kiinteään esineeseen, kuten katuvalotolppaan.

Aina tuplalukituskaan ei riitä, vaan pyörä lähtee varkaan mukaan lukituksista huolimatta. Hyvä keino estää pyörävarkaus on siirtää pyörä lukittuihin sisätiloihin. Myös sisätiloissa polkupyörä kannattaa pitää lukittuna.

Jos joudut jättämään polkupyörän yöksi ulos, harkitse, mihin pyöräsi jätät. Julkinen, avara ja valaistu paikka on parempi vaihtoehto kuin hämärä sivukuja.

Nosta kiinnijäämisriskiä

Havainnoi ympäristöäsi ja kiinnitä huomiota epäilyttäviin asioihin. Jos näet jonkun kantavan lukittua polkupyörää tai yrittävän saada lukittua pyörää auki muulla kuin pyörän avaimella, ilmoita tilanteesta poliisille soittamalla hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112. Paina mieleesi tekijän tuntomerkit sekä mahdollisen ajoneuvon rekisterinumero.

Kutsu poliisi paikalle myös silloin, jos varsinkin yöaikaan näet tai kuulet asuinalueella liikkuvan hitaasti etenevän ja pysähtelevän auton. Poliisi voi käydä varmistamassa, onko kyseessä postinkantaja vai polkupyörävaras. Jos kyseessä on polkupyörävaras, saattaa auton kyydistä löytyä useita anastettuja polkupyöriä.

Kainuu Oulun poliisilaitos Pohjois-Pohjanmaa Poliisin ennalta estävä toiminta Uutinen