Pyörävarkaudet lisääntyvät - pidä pyöräsi lukittuna ja ota yksilöivät tiedot talteen

12.5.2021 10.10
Uutinen

Polkupyörävarkaudet lisääntyvät kesää kohden. Huolehtimalla pyörän asianmukaisesta lukituksesta ja säilytyksestä, sekä ottamalla talteen pyörän tunnistetiedot, voidaan vähentää rikoksen kohteeksi joutumisen riskiä.

Tapahtumapaikkoina on usein liikekeskusten edustat, mutta pyöriä on anastettu myös yksityisiltä pihoilta ja kerrostalojen pyörävarastoista. Arvokkaimmat anastetut pyörät voivat maksaa useita tuhansia euroja, joten pyörän asianmukaiseen lukitukseen ja säilytykseen kannattaa satsata.

Poliisilla on aktiivisessa tutkinnassa lukuisia pyörävarkauksia. Anastettujen pyörien lukumäärä viittaa ammattimaiseen toimintaan, pyörät joko myydään melko nopeasti edelleen tai suoritetaan ns. vaihdantataloutta.

Poliisin saadessa rikokseen syyllistyneen selville, anastettu polkupyörä on jo usein vaihtanut omistajaa, joka valitettavan usein jää tuntemattomaksi. Poliisin haltuunsa saamien polkupyörien, kuten kaiken muunkin omaisuuden, omistajaa selvitettäessä tunnisteet helpottavat oikean omistajan löytämisessä. Anastetuista polkupyöristä koostuu huomattava omaisuusvahinko, joka jää usein vakuutusyhtiöiden maksettavaksi.


Pidä pyörä aina lukittuna

Pyörä kannattaa pitää aina lukittuna ulkona sekä pyörävarastossa. Järkevintä on käyttää pyörän omaa lukkoa sekä jämäkkää irrallista lukkoa, jolla pyörä lukitaan rungostaan telineeseen tai pylvääseen.

Poliisi kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, että pyörät lukitaan asianmukaisesti valvotuille ja näkyville paikoille. Syrjäiset paikat ovat varkaalle mieluisempia. Lisäksi pyöriä ei kannata jättää yleisille paikoille pitkiksi ajoiksi.


Ota talteen pyöräsi runkonumero

Varkauden varalta kannattaa ottaa itselleen ylös pyörän tunnistetiedot: rungon numero tai muu erityistuntomerkki, merkki, malli ja väri sekä talteen vielä kuva pyörästä. Runkonumero löytyy yleensä pyörän keskiön alta ja helpoiten numeron näkee, kun pyörän kääntää ylösalaisin.

Yksilöivät tiedot helpottavat tarkan rikosilmoituksen tekoa, mutta myös samalla oikean omistajan löytämistä. Pyörän tunnistetiedoilla esimerkiksi rungon numerolla polkupyörä saadaan etsintäkuulutetuksi ja anastetun pyörän löytyessä on oikean omistajan löytäminen helpompaa.


 

Etelä-Karjala Kaakkois-Suomen poliisilaitos Rikokset ja tutkinta Uutinen
Kaakkois-Suomen poliisilaitos
polkupyörät
rikosasiat