Rahankeräyslupatiedot on julkaistu poliisin nettisivuilla

Julkaisuajankohta 10.11.2021 9.10
Uutinen

Pyysikö joku sinua lahjoittamaan? Tai oletko kiinnostunut rahankeräysasioista ja siitä, mihin tarkoituksiin kansalaisjärjestöt rahaa keräävät? Tiesitkö, että voit tarkistaa poliisin nettisivuilta tiedot voimassaolevista rahankeräysluvista?

Poliisihallitus on julkaissut listauksen muodossa tiedot kaikista rahankeräysluvista. Listassa on kerrottu, mille tahoille lupia on myönnetty ja mihin eri tarkoituksiin. Lisäksi listasta voit tarkistaa keräyksen lupanumeron ja luvan voimassaoloajan. 

Lupatietojen tarkistaminen saattaa olla aiheellista esimerkiksi silloin, jos joku pyytää sinulta lahjoitusta tai olet ehkä muuten harkinnut lahjoittajaksi ryhtymistä. Ennen kuin teet lahjoituspäätöksen, kannattaa tarkistaa, että kyseessä on laillisesti järjestetty rahankeräys. 

Asianmukaisesti toimiva rahankeräyksen järjestäjä kertoo rahankeräyksen yhteydessä aina ainakin seuraavat tiedot:

  • Rahankeräyksen järjestäjän
  • Rahankeräyksellä kerättävien varojen käyttötarkoituksen
  • Lupanumeron tai pienkeräysnumeron

Näiden tietojen avulla erotat laillisesti järjestetyn rahankeräyksen laittomasta keräyksestä.

Jos lupanumero on ilmoitettu, voit tarkistaa sen oikeellisuuden poliisin nettisivuilta.

Listan keräysluvista löydät Poliisi.fi Rahankeräykset sivulta. Lista päivitetään sivulle kerran kuukaudessa. Jos jotakin rahankeräyslupaa ei löydy taikka luvan olemassa olosta tai sen voimassaolosta herää muusta syystä epäily, voit tarkistaa asian lisäksi Poliisihallituksen arpajaishallinnosta (arpajaishallinto@poliisi.fi).  

Voit tutustua rahankeräyslupalistaukseen myös muuten, jos olet esimerkiksi kiinnostunut rahankeräysasioista ja siitä, mihin kansalaisjärjestöt rahaa keräävät. Lisää tietoa rahankeräyksistä löydät poliisin sivulta Hae arpajais- ja rahankeräyslupaa.

Vinkki: Lista rahankeräysluvista on pitkä. Voit nopeuttaa hakua painamalla Ctrl + F (Macilla Cmd + F, mobiilissa suurennuslasi), jolloin avautuu hakuruutu, johon voit syöttää esimerkiksi keräysnumeron.

Poliisihallitus Poliisin toiminta ja kehittäminen Uutinen sv