Rengasratsiat alkavat maanantaina Kuopion seudulla

Julkaisuajankohta 9.9.2022 10.17
Uutinen

Rengasratsiat järjestetään ensi viikolla Itä-Suomessa maanantaina 12.9. Kuopiossa ja keskiviikkona 14.9. Siilinjärvellä. Tavoitteena on käydä läpi 600 henkilö- tai pakettiauton renkaat.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tiedotus- ja valistushenkistä valvontaa tien päälle, tarkat tiedot ovat tiedotteen lopussa. 

Tänä syksynä liikkeelle lähdetään Kuopion lisäksi Helsingin, Porin, Jyväskylän ja Rovaniemen ympäristöön. Kaikista tarkastetuista autoista mitataan kulutuspintojen lisäksi myös ilmanpaineet ja kirjataan myös mahdolliset talvirenkailla ajavat autot.   

Tarkista renkaiden ilmanpaineet ja kunto säännöllisesti

- Syksyn sadekelit vaativat autoilijalta ennakoivaa ajotapaa ja sadekelien varalle turvallisia renkaita. Kulunut rengas lähtee helposti vesiliirtoon, ellei kuljettaja hidasta nopeutta renkaidensa kunnon ja kelin mukaiseksi. Tärkeää on myös pitää huolta oikeasta rengastuksesta sekä tarkistaa säännöllisesti renkaiden ilmanpaineet, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista.

Kesärenkaissa on uutena tyypillisesti noin 8 mm kulutuspintaa. Lain minimivaatimus kesärenkaiden urasyvyydeksi on 1,6 mm. Jo tätä ennen renkaat ovat menettäneet huomattavasti pito-ominaisuuksistaan.

- Vesi- tai loskaliirto tarkoittaa sitä, että rengas ei kykene riittävän nopeasti syrjäyttämään tienpinnalla olevaa vesi- tai loskakerrosta. Vesiliirrossa rengas ikään kuin nousee vesipatjan päälle, ja vesi toimii kuin voiteluaineena renkaan ja tienpinnan välillä, Pahkin kertoo.

Pahkin neuvoo, että mikäli tunnet auton etupyörien nousevan vesiliirtoon, pidä ohjauspyörä suorassa ja nosta jalka kaasulta. Vältä äkillisiä ohjausliikkeitä. Nopeuden alentaminen on varmin keino välttää vesiliirtoon joutuminen. Vesiliirron välttämiseksi huonokuntoisilla renkailla pitäisi ajaa 20-30 km/h hitaammin kuin hyvillä renkailla. Vältä myös tien kulumisurissa ajamista, sillä vesi kertyy eniten juuri uriin. 

 


 

Itä-Suomen poliisilaitos Kuopio Liikenne Pohjois-Savo Siilinjärvi Uutinen