- Poliisi
- fi
- Ajankohtaista
- Uutinen
Rikosten ja hälytystehtävien määrä väheni viime vuonna Itä-Suomessa
Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä väheni hieman edelliseen vuoteen verrattuna
Itä-Suomen poliisilaitoksessa tuli poliisin tietoon 79 777 rikosta (kaikki rikokset) vuoden 2017 aikana. Rikosten lukumäärä väheni noin 2 100 rikoksella edellisestä vuodesta. Rikoslakirikokset sen sijaan vähenivät 2,2 prosenttia edellisestä vuodesta. Vuonna 2017 rikoslakirikoksia kirjattiin 862 kappaletta vähemmän kuin 2016 vuonna. Tilastoliitteet löytyvät tämän tiedotteen lopusta.
Kun tarkastellaan rikoslakirikoksia siten, että otetaan niistä pois liikennerikokset, niin vähennystä on ollut vain vajaa prosentti ja lukumäärällisesti vähennystä on ollut vajaa 200 rikosta.
Rikoslakirikosten väheneminen johtuu pääosin petosrikosten lukumäärän vähenemisestä ja yleisesti omaisuusrikosten vähentymisestä. Petosrikosten määrän väheneminen saattaa johtua osaltaan kirjaamistavan muutoksesta ulkomailla tapahtuneista petosrikoksissa. Rikosilmoituksen sijaan niistä on kirjattu sekalaisilmoituksia. Toisaalta poliisi on pystynyt paljastamaan Itä-Suomessa joitakin tekijöitä, jotka ovat tehtailleet aiemmin ison osan nettipetoksista. Poliisi on myös tehokkaasti tiedottanut kansalaisia netissä vaanivista vaaroista ja myös valtakunnallisesti tietämystä on lisätty erillisellä nettipetoksiin liittyvällä tiedotuskampanjalla sosiaalisessa mediassa sekä mm. poliisin päivänä elokuussa.
Omaisuusrikokset vähenivät Itä-Suomessa vajaa kolme prosenttia
Kuten jo aiemmin mainittiin, suurin vähennys omaisuusrikosten osalta on ollut petosrikosten osalta. Petosrikokset ovat vähentyneet lähes 600 kappaleella edellisvuodesta ja prosentteina tämä tarkoittaa noin 19 prosentin vähennystä.
Toinen merkittävä vähentyminen on tapahtunut asuntomurroista, jotka ovat vähentyneet 63 prosentilla edellisestä vuodesta, lukumäärällisesti asuntomurtoja oli 116 rikosta vähemmän.
Syynä asuntomurtojen vähentymiseen on osaltaan ulkomaalaisten liikkuvien rikollisryhmien tekemien asuntomurtojen väheneminen Itä-Suomen alueella. Poliisi on keskittynyt parina viime vuonna erityisesti rajat ylittävän rikollisuuden paljastamiseen ja ennalta estämiseen. Tuo panostus saattaa näkyä myös rikostilastoissa.
Murrot vapaa-ajanasuntoihin on lisääntynyt 66 tapauksella ja prosentteina tämä tarkoittaa 37 prosentin lisääntymistä. Kaikkiaan vapaa-ajanasuntomurtoja oli Itä-Suomessa viime vuonna 245 tapausta. Mikäli lukua verrataan vuoteen 2015, niin nähdään, että vapaa-ajanasuntomurtojen määrä oli tuolloin vielä suurempi eli 285 kappaletta.
Väkivaltarikosten lukumäärä on hieman lisääntynyt
Itä-Suomen alueella väkivaltarikokset lisääntyivät viime vuonna noin kahdella prosentilla edellisestä vuodesta, mikä lukumäärällisesti on 78 rikosta edellisvuotta enemmän. Väkivaltarikokset ovat lisääntyneet erityisesti yleisellä paikalla (yli 12 prosenttia). Sen sijaan yksityisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt ovat pysyneet lukumäärällisesti edellisen vuoden tasolla.
Tilastossa silmiin pistää henkirikosten määrän lisääntyminen viime vuonna 83 prosenttia edellisestä vuodesta. Itä-Suomessa tehtiin viime vuonna yhteensä 11 henkirikosta, mikä on kuusi tapausta enemmän kuin vuonna 2016. Tekojen kokonaismäärä on kuitenkin verrattain pieni, eikä muutoksista voida siksi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhden vuoden perusteella.
Seksuaalirikosten lukumäärä on lisääntynyt edelleen
Kaikki seksuaalirikokset ovat lisääntyneet Itä-Suomessa noin 28 prosentilla vuoden 2017 aikana vuoteen 2016 verrattuna. Raiskausrikokset ovat lisääntyneet vajaalla viidellä prosentilla ja lasten seksuaaliset hyväksikäytöt ovat lisääntyneet noin kahdeksalla prosentilla. Lukumäärällisesti raiskauksia on ollut 5 tapausta enemmän kuin edellisvuonna ja lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä on ollut 7 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin. Seksuaalirikoksia ei lukumääräisesti ole Itä-Suomessa kovin paljon, muutaman tapauksen lisäys vaikuttaa prosentuaalisesti siksi suurelta.
Ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen osuus seksuaalirikoksissa on prosentuaalisesti vähentynyt yli 25 prosenttia. Lukumäärällisesti seksuaalirikokset, joissa epäilty on ulkomaalainen, on vähennystä edellisvuoteen verrattuna 13 tapausta. Raiskausrikoksissa ulkomaalainen oli rikoksesta epäiltynä viime vuonna 18 tapauksessa, kun vastaavasti vuonna 2016 lukumäärä oli 24.
Huumausainerikosten lukumäärä on lisääntynyt
Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli vuonna 2017 yli 1 800 huumausainerikosta, joista 48 oli törkeitä. Törkeiden huumausainerikosten määrä on kuitenkin vähentynyt edellisvuodesta 20 prosentilla, lukumäärällisesti 12 tapauksella. Lisäys on siis tullut ns. perusmuotoisissa huumausainerikoksissa, jotka ovat lisääntyneet 232 rikoksella vuoteen 2016 verrattuna.
Huumausainerikollisuus on piilorikollisuutta ja ilmi tulleet tapaukset ovat suoraan verrannollisia siihen, kuinka paljon poliisi on voinut kohdentaa toimintaansa ja resursseja huumausainerikosten paljastamiseen.
Talousrikosten määrä on lähes kaksinkertaistunut
Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli viime vuonna 172 talousrikosta, joka on 50 prosenttia (57 rikosta) edellisvuotta enemmän. Talousrikosten lukumäärän kasvu johtuu viime kesänä ilmi tulleeseen yhteen jutturyppääseen kuuluvan asiakokonaisuuden useista rikosilmoituksista. Muutoin talousrikosten määrässä ei ole tapahtunut mitään erityistä edellisiin vuosiin verrattuna. Haltuun saadun rikoshyödyn osalta oheiset tilastot ovat varsin puutteelliset ja sen osalta tullaan pääsemään, jokseenkin edellisten vuosien erittäin hyvien tulosten tasolle. Myös talousrikosten tutkinta-ajat ovat - juttujen laatu huomioiden - hyvällä tasolla.
Liikennerikosten määrä on edelleen vähentynyt
Kokonaisuudessaan liikennerikokset ovat vähentyneet Itä-Suomessa noin viidellä prosentilla. Eniten on vähentynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiset, vajaalla kymmenellä prosentilla. Liikennerikkomusten määrä on vähentynyt reilulla 2 prosentilla. Automaattisen liikenteenvalvonnan suoritteiden osuus on vähentynyt noin 19 prosenttia edellisestä vuodesta (lukumäärällisesti vajaa 16 000 tapausta).
Syynä suoritteiden laskulle on mm. liikenneturvallisuuskeskuksen, joka käsittelee koko Suomen automaattivalvonnan kuva-aineiston, henkilöstön poistumat ja rekrytointien viivästyminen sekä myös kuvienkäsittelyjärjestelmän päivityksen viivästyminen. Lisäksi keskus tasasi myös alueellisia eroja kuvausmäärissä. Kaikkiaan liikenneturvallisuuskeskus käsitteli historian suurimman määrän kuvia eli lähes 550 000 kpl koko Suomessa. Myös siirrettävällä valvontakalustolla (automaattivalvonta-autoilla) tehtiin suoritteita enemmän kuin koskaan.
Rattijuopumusten lukumäärä pienessä kasvussa
Vuoden 2017 aikana Itä-Suomessa on jäänyt kiinni 3,56 prosenttia enemmän rattijuoppoja kuin viime vuonna (lukumäärällisesti 68 kpl). Rattijuoppojen kiinnijäämisriskiä on Itä-Suomessa kyetty pitämään yllä mm. siten, että rattijuopumusvalvonta on ollut valvontateemana useaan otteeseen viime vuoden aikana. Perusmuotoisten rattijuopumusten osalta huumausaineiden osuus on edelleen noussut ja selityksenä tälle nousulle on, että poliisimiehet tunnistavat potentiaaliset tekijät hyvin liikenteestä.
Rikostorjunnan tulosten arviointia
Rikoslakirikosten (pois lukien liikennerikokset) selvitysprosentti heikkeni 2,6 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Rikoslakirikosten selvitysprosentti oli Itä-Suomessa viime vuonna noin 50 prosenttia. Sama havainto on kaikkien rikoslajien osalla kuin myös pimeänä tulleiden rikosten osalta eli merkittävää muutosta rikosten selvitysprosenteissa ei ole tapahtunut. Rikosten selvitysprosentti on Itä-Suomessa heikentynyt muutaman viime vuoden ajan resurssien vähenemisestä johtuen, erityisesti massarikostutkinnassa. Tämä asia on huomioitu ja Itä-Suomen poliisi on kohdentanut kuluvana alku vuonna resursseja nimenomaan massarikostutkintaan. Resurssien kohdentamisen lisäksi massarikosten tutkintaa pyritään kohentamaan parantamalla poliisilaitoksen eri toimintojen saumatonta yhteistyötä rikosten selvittämiseksi. Poliisilaitos tehostaa parhaillaan myös rikosilmoitusten esikäsittelyä, minkä tavoitteena on lisätä syyttäjäyhteistyötä, poistaa päällekkäisyyksiä sekä tehostaa rikosten sarjoittamista.
Rikosten tutkinta-ajat ovat rikoslakirikosten osalta pysyneet niin ikään edellisen vuoden tasolla.
Itä-Suomessa poliisilla oli vuonna 2017 yhteensä 111 581 hälytystehtävää
Hälytystehtävien lukumäärä väheni vajaalla kahdella prosentilla edellisvuodesta ja lukumäärällisesti hälytystehtäviä oli noin 2 100 kpl vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tehtävämäärät pitävät sisällään hätäkeskuksen antamat tehtävät sekä poliisipartioiden oma-aloitteiset valvontatehtävät. Valtakunnallisesti hälytystehtävien lukumäärä on pysynyt edellisvuoden tasolla.
Hälytystehtävien toimintavalmiusaikaa A- ja B -kiireellisyysluokan tehtävissä pystyttiin hivenen parantamaan edellisestä vuodesta. Vuonna 2017 poliisi oli tehtäväpaikalla keskimäärin 19,2 minuutissa siitä, kun oli saanut tehtävän hätäkeskuksesta, vuonna 2016 keskimäärin 19,5 minuutissa. Toimintavalmiusaikaa Itä-Suomessa voidaan pitää hyvänä, kun otetaan huomioon poliisialueen suuri koko ja usein vesistöstä johtuen pitkät välimatkat tehtäville. Alueen suuresta koosta ja pitkistä välimatkoista johtuen Itä-Suomen alueen sisällä toimintavalmiusajassa on isoja vaihteluja riippuen siitä, että onko hälytystehtävä maakuntakeskuksissa vai pienemmissä kunnissa tai haja-asutusalueella.
Liikenneturvallisuuden tilannekuva
Tammi-joulukuussa tapahtui kaikkiaan 442 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joista Etelä-Savossa 152, Pohjois-Karjalassa 124 ja Pohjois-Savossa 166. Onnettomuuksissa kuoli yhteensä 28 henkilöä, kun vastaavaan aikaan viime vuonna luku oli peräti 44. Myös liikenteessä loukkaantuneiden määrä väheni 38:llä 576:stä 538:aan. Alkoholi oli mukana 49 onnettomuudessa, kun se oli viime vuonna mukana 61 onnettomuudessa.
Onnettomuuksien syinä taustalla on usein edelleen ajokuntoon tai -terveyteen liittyvät seikat tai yleiseen tarkkaamattomuuteen liittyvät asiat. Alkoholilla ja/tai ylinopeudella epäillään olleen syytä seitsemässä 26:sta kuolemaan johtaneissa onnettomuudessa.
Henkilökorttien kysyntä jatkaa kasvuaan ja ajo-oikeuteen puututaan yhä useammin
Henkilökortti on passin ohella ainut luotettava henkilöllisyyttä osoittava asiakirja. Henkilökorttien lisääntyneeseen kysyntään (+ 16 %) vaikuttaa ennen kaikkea pankkien kiristynyt käytäntö henkilöllisyyttä osoittavien asiakirjojen suhteen. Lisäksi monet henkilöt ovat nyt huomanneet sen, että henkilökortti matkustusasiakirjana EU:n alueella on pienemmän kokonsa puolesta kätevämpi käyttää kuin passi.
Myönnettyjen passien kokonaismäärässä on odotetun suuruinen lasku (- 14 %) verrattuna edelliseen vuoteen, jolloin passeja myönnettiin ennätysmäärä. Vuoden 2016 tilastopiikki johtui viimeisten ns. 10 -vuoden passien voimassaoloaikojen päättymisestä.
Metsästys on suosittu harrastus Itä-Suomessa. Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella myönnetäänkin valtakunnallisesti eniten aselupia. Aselupien kysynnän määrä on pysynyt suurin piirtein ennallaan.
Turvallisuusalan lupien kysyntä on edelleen vähentynyt (- 16 %). Merkittävänä syynä on alan toiminnan ammattimaistuminen. Nykyisellään esim. suurten tapahtumien järjestyksenvalvonta on ulkoistettu ja samat toimijat henkilöstöineen kiertävä useissa tapahtumissa. Poliisin näkökulmasta kyseessä on myönteinen kehitys ja tämä asia oli hyvin havaittavissa esim. Ilosaarirockin 2017 huvialueen järjestyksenvalvonnassa.
Poliisin myöntämiä lupia haetaan yhä enemmän sähköisten järjestelmien kautta. Sähköisen asioinnin käyttöaste (passit ja henkilökortit) vuonna 2017 oli 57 prosenttia. Siinä on edelliseen vuoteen (2016 / 49 %) kasvua kahdeksan prosenttia. Kyseessä on myönteinen kehitys. Sähköinen asiointi on käytettävissä 24/7 periaatteella ja se mahdollistaa osaltaan työtehtävien tasaamisen eri toimipaikkojen ja henkilöiden kesken.
Lupavalvonnassa ajo-oikeuteen liittyvien seuraamuspäätösten määrä on kasvanut edellisvuodesta (+ 28 %). Kyseessä on valtakunnallinen ilmiö. Seuraamuspäätösten lisääntyminen ei niinkään johdu ajokäyttäytymisen huonontumisesta vaan automaattivalvonnan lisääntymisestä ja ns. jutturajan laskemisesta. Ampuma-aseiden hallussapitolupiin joutuu poliisi puuttumaan vuosittain noin 400 henkilön osalta. Seuraamuksena on varoitus tai lupien peruuttaminen. Yleisimmät syyt liittyvät päihteiden väärinkäyttöön ja siihen liittyviin tapahtumiin kuten rattijuopumukset ja väkivaltaisuudet.
Itä-Suomi_2017 pdf, 127,7 kB
Ulkomaan_kansalaisten_osuus_rikollisuudessa_Itä-Suomi pdf, 127,1 kB
Maakuntakohtaiset ja kuntakohtaiset tilastot löytyvät Itä-Suomen poliisin internetsivulta, jonne pääset tästä linkistä
